Νέο μέτωπο υπουργείου Παιδείας -κολλεγίων


Νέο μέτωπο του υπουργείου Παιδείας με τα κολλέγια ανοίγει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαιώνει το Κολλέγιο ITEF και επιβάλλει όχι μόνο την επαγγελματική, αλλά και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχει το συγκεκριμένο κολέγιο, σε συνεργασία με το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο PARIS 13. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση και παράγοντες του δήλωσαν ότι περιμένουν να λάβουν την δικαστική απόφαση και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν.
Προάγγελος μεγάλων προβλημάτων και αντιδράσεων η απόφαση του Δικαστηρίου για τα κολέγια, εάν ανταποκρίνονται τα δημοσιεύματα σ' αυτή Με αφορμή τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σχετικά με τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, έχουν να παρατηρήσουν τα εξής: Τυχόν αναγνώριση ακαδημαϊκών ισοτιμιών σε πτυχιούχους ιδιωτικών Κολεγίων, συνιστά πλήρη παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας, συνθηκών και Οδηγιών της Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα κριθεί, πλέον, σε νομικό επίπεδο από το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ουσιαστικό θέμα, βέβαια, είναι ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιείται, οδηγεί σε ευθεία υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Και αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής, του δικαίου και της ασφάλειας των έργων που ανατίθενται στους επιστήμονες.


Υπενθυμίζουμε ότι για την απόδοση μόνο επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν σχέση δικαιόχρησης με ελληνικά ΚΕΣ, προϋπόθεση είναι η αναγνώρισή τους από τις επαγγελματικές ενώσεις των ξένων κρατών, όπου θα πρέπει να εργαστούν επί σειρά ετών, ενώ η εν συνεχεία αναγνώρισή τους στη χώρα μας απαιτεί έλεγχο και εξετάσεις από το ΣΑΕΙΤΕ, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να ζητήσουν την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς στην Ελλάδα.
Τόσο για τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όσο και γενικότερα για τα επίκαιρα ζητήματα της Παιδείας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, θα δώσουν τις επόμενες ημέρες Συνέντευξη Τύπου (σ.σ. θα ειδοποιηθείτε με νεότερη ανακοίνωση).

Από:www.ert.gr/

Σχόλια