Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

«Χαλινάρι στην Αθήνα»


Θέμα του γερμανόφωνου τύπου σήμερα ο απόηχος των συνόδων του Eurogroup και του ECOFIN για την Ελλάδα. Το συμπέρασμα; "Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος".

«Τηλεκατευθυνόμενη - η ΕΕ παίρνει αυστηρότερα μέτρα κατά της Ελλάδας» (SZ), «Χαλινάρι στην Αθήνα» (Presse), «Η Ελλάδα δεν έπεισε ακόμη την ΕΕ» (Handelsblatt), «Καλή η εμπιστοσύνη, αλλά καλύτερος ο έλεγχος» (FR). Με αυτούς τους τίτλους αναφέρονται σήμερα οι μεγάλες γερμανόφωνες εφημερίδες στο διήμερο των κρίσιμων συνόδων του Eurogroup και του Ecofin. 

Süddeutsche Zeitung: «Το Ecofin απαίτησε χθες από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το λογιστικό της σύστημα και τη στατιστική της υπηρεσία. Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν το ελληνικό λογιστικό σύστημα είναι απαρχαιωμένο.»

«Τώρα η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση νιώθουν με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες των παρατυπιών και των πλαστών στοιχείων που έδωσαν στην ΕΕ.
Παρά τη διακήρυξη της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτή τη φορά θα λάβει όντως αυστηρά μέτρα λιτότητας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές και οι αγορές αντιδρούν με σκεπτικισμό. Έτσι το καπέλο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων άγγιξε νέο ρεκόρ…
Παράλληλα τα ελληνικά συνδικάτα εξήγγειλαν κινητοποιήσεις κατά του προγράμματος εξυγίανσης του κ. Παπανδρέου. Στις 10 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα μπλόκα των αγροτών που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις.»

«Στην ανάγκη θα δοθούν και λεφτά»

Σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας, της Süddeutsche Zeitung, με τίτλο «Στην ανάγκη θα δοθούν και λεφτά», και υπότιτλο, «οι χώρες της Ευρωζώνης θα βοηθήσουν την Ελλάδα ό,τι κι αν λένε σήμερα» διαβάζουμε:
«Υπό μεγάλη πίεση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέλαβαν πρακτικά την κυριότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ευχάριστο δεν είναι ούτε για τους υπουργούς, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση. Καμία χώρα στον κόσμο δεν δέχεται - υπό κανονικές συνθήκες - να της υπαγορεύουν τη δημοσιονομική της πολιτική. Αλλά περί αυτού ακριβώς πρόκειται: Οι συνθήκες δεν είναι πλέον κανονικές. Η καταχρεωμένη Αθήνα απειλεί στο μεταξύ το σύνολο της Ευρωζώνης.
Κανείς δεν τολμά να πει δημόσια αυτό που καιρό τώρα διαγράφεται. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη μπορεί πλέον να αντλήσει χρήματα από την αγορά για να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της. Οι λόγοι είναι σημαντικοί: Το ελληνικό κράτος είναι υπερχρεωμένο και έχει χάσει την αξιοπιστία του με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων και ένα απίστευτα αναχρονιστικό λογιστικό σύστημα.
Οι ευρω-υπουργοί θέλουν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία μίας χώρας-μέλους και θέτουν υπό την προστασία τους την Ελλάδα. Το μήνυμα που στέλνουν στις διεθνείς χρηματαγορές είναι: ‘κοιτάξτε, τώρα θα γίνει πραγματικά οικονομία. Το επιβλέπουμε εμείς. Το ευρώ μένει σταθερό’.
Η κίνηση μπορεί να πετύχει - μπορεί και όχι. Ουδείς στοιχηματίζει ότι η Αθήνα, μπροστά στην απειλή μαζικών διαδηλώσεων, θα κάνει πράγματι περικοπές. Αυτό το ξέρουν οι ευρω-υπουργοί. Και για αυτό είναι ήδη έτοιμο το επόμενο σχέδιο ανάγκης. Αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, θα στηρίξουν τους Έλληνες όχι μόνον πολιτικά, αλλά και οικονομικά. Υπό αυστηρούς όρους, εννοείται. Δεν το λένε τώρα στους Έλληνες για έναν απλό λόγο: φοβούνται ότι αυτοί θα συνεχίσουν τη σπατάλη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.