Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2010

Προτεραιότητα, η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας


Στην Ισπανία περνάει από σήμερα η σκυτάλη της προεδρίας στην ΕΕ. Οι Ισπανοί είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να αρκεστούν σε μια προεδρία light…

Για τέταρτη φορά η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή τη φορά ωστόσο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: εδώ και λίγες εβδομάδες ισχύει η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία αποδυναμώνει αισθητά την εκ περιτροπής προεδρία προς όφελος του νέου, μονίμου προέδρου, του Βέλγου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

«Για εμάς τους Βέλγους», είπε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος, «η Ισπανία είναι η χώρα του ήλιου. Όταν ήρθα και είδα μόνον χιόνι έπαθα πολιτισμικό σοκ. Ωστόσο η θέρμη με την οποία με υποδέχθηκαν εδώ και η οποία χαρακτηρίζει τις συνομιλίες μας εξισορρόπησε τα πάντα».


Οικονομία στο επίκεντρο
Προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας, λοιπόν, αλλά και του νέου μονίμου προέδρου Ρομπέι είναι η αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο ακριβής τρόπος εξόδου από την κρίση θα αποτελέσει πιθανότατα αντικείμενο έκτακτης συνόδου κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος: «Αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε ένα άτυπο συμβούλιο για τα ζητήματα της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της στρατηγικής για την οικονομία».

Οι Ισπανοί έχουν από σήμερα έξι μήνες στη διάθεσή τους για να αναδείξουν τα θέματα που επιθυμούν και τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα, έμφαση αναμένεται να δώσουν στο θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών, στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας και στην ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.

Aπό: DEUTSCHE WELLE

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.