Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι Υπουργός - Μπιρμπίλη στο "Βήμα"

Η Τίνα Μπιρμπίλη μιλάει στο «Βήμα» και δηλώνει πως ποτέ δεν της είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να γίνει υπουργός, τονίζοντας πως «αποτελεί βεβαίως έναν τίτλο τιμής αλλά κατά βάθος για μένα είναι μια περίοδος της ζωής μου που από μια θέση πολύ μεγάλης ευθύνης καλούμαι να πραγματοποιήσω ένα συγκεκριμένο έργο. Τίποτε περισσότερο». Δηλώνει πως δεν μετάνιωσε που δέχθηκε τη θέση, αντίθετα «θα μετάνιωνα περισσότερο αν δεν είχα δοκιμάσει». Για το έργο της κυβέρνησης, τονίζει πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβηθούμε κάποιες διοικητικές δυσλειτουργίες. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική την οποία χαράσσουν τα υπουργεία και η νέα δομή του κυβερνητικού σχήματος που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις». Για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και τη μεγάλη συζήτηση που προκάλεσαν, ξεκαθαρίζει πως «ο στόχος μας είναι να περιοριστεί η χρήση των αυτοκινήτων, όχι η ιδιοκτησία τους. Το μείγμα των μέτρων που θα εφαρμοσθούν προς αυτή την κατεύθυνση του χρόνου πιστεύω ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό και απολύτως δίκαιο». Σχολιάζοντας, τέλος το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, λέει πως «αυτό που είπα- που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού- είναι ότι προφανώς δεν θα αφήσουμε μια περιοχή της χώρας να ερημοποιηθεί. Πρέπει όμως να δούμε με πολύ σοβαρές διαχειριστικές μελέτες υδάτινων πόρων, ποιο είναι το ισοζύγιο νερού, τι έλλειμμα έχουμε και με ποιον τρόπο θα το καλύψουμε».

Αποσπάσματα συνέντευξης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  Τίνας Μπιρμπίλη στη Δήμητρα Κρουστάλλη για το «Βήμα»
- Κυρία Μπιρμπίλη, γίνατε υπουργός χωρίς να έχετε διαγράψει μια  πολιτική πορεία, χωρίς να έχετε  συμμετάσχει σε εκλογές, δεν ήσασταν καν ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Τελικώς, είναι τόσο εύκολο να γίνει κάποιος υπουργός;

«Τίποτε δεν είναι εύκολο. Στη ζωή όλα τα πράγματα μαθαίνονται στην πορεία. Το στοίχημα είναι να μη σε φοράει ο ρόλος σου αλλά να πετύχεις εσύ να αισθάνεσαι άνετα με αυτόν».


- Εσείς έχετε καταφέρει να νιώθετε άνετα φορώντας το υπουργικό «κοστούμι»;


«Η άνεση είναι κάτι σχετικό. Αισθάνομαι ότι κάνω κάτι πολύ δημιουργικό. Προφανώς υπάρχουν και στιγμές που το άγχος και η αγωνία υπερισχύουν της δημιουργικότητας. Ολες τις δουλειές που έχω κάνει στη ζωή μου, σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, τις αντιμετωπίζω ως πρόκληση. Οσο για την πολιτική εμπειρία, πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ένα πολύ πολιτικοποιημένο άτομο και ήταν επιλογή μου ότι δεν αναμείχθηκα πιο ενεργά με την πολιτική».


- Σας είχε περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι θα μπορούσατε μια μέρα να γίνετε υπουργός; Είχατε τέτοια φιλοδοξία;


«Οχι! Ακόμη και τώρα, έπειτα από τρεις μήνες, δεν το έχω συνειδητοποιήσει έτσι όπως το λέτε. Αποτελεί βεβαίως έναν τίτλο τιμής αλλά κατά βάθος για μένα είναι μια περίοδος της ζωής μου που από μια θέση πολύ μεγάλης ευθύνης καλούμαι να πραγματοποιήσω ένα συγκεκριμένο έργο. Τίποτε περισσότερο».


- Υπήρξε κάποια στιγμή που μετανιώσατε για το «ναι» που είπατε στον κ. Παπανδρέου;


«Πάντοτε στη ζωή μου, όσο επίπονες και αν είναι οι συνέπειες των αποφάσεών μου, λέω ότι θα μετάνιωνα περισσότερο αν δεν είχα δοκιμάσει. Αλλά αυτή δεν είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί στην αρχή μιας πορείας».


- Η κατανομή των αρμοδιοτήτων προκάλεσε τριβές και δυσαρέσκειες ανάμεσα σε συναδέλφους σας. Εσείς χρειάστηκε να διεκδικήσετε κάτι;


«Για την αποκόλληση του τομέα των δημοσίων έργων, ο οποίος είχε πάντα μια σχετική αυτοτέλεια, δεν εμφανίστηκαν προβλήματα. Θέματα υπήρξαν και υπάρχουν ειδικά με τα δάση και με την ενέργεια. Πιστεύω όμως ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβηθούμε κάποιες διοικητικές δυσλειτουργίες. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική την οποία χαράσσουν τα υπουργεία και η νέα δομή του κυβερνητικού σχήματος που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις. Εξάλλου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια μεταβολές ειδικά στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως σε αυτές τις χώρες υπάρχει μια διοίκηση πολύ πιο ευέλικτη για να υποστηρίξει τέτοιες αλλαγές».


- Ενώ εδώ δυσκολεύεται να συντονιστεί ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση. Αλήθεια, εσάς ποιος σας συντονίζει; Με ποιον έχετε καθημερινή επικοινωνία για τα προβλήματα που προκύπτουν;


«Κοιτάξτε, τα άτυπα υπουργικά συμβούλια βοηθούν πολύ στον συντονισμό της κυβέρνησης επειδή μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν γενικές πολιτικές επιλογές οι οποίες καθορίζονται σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και με τον υπουργό Επικρατείας, υπάρχουν όμως και άλλα θέματα στα οποία εμπλέκονται περισσότερα υπουργεία, όπως π.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων, και συντονίζονται από τον Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αμεσότητα όμως υπάρχει και στην επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό».


- Εφόσον μιλάτε για την ουσία,  σας έχουν εγκαλέσει για καθυστέρηση στη ρύθμιση για τους  ημιυπαίθριους, η οποία έχει συμβάλει στο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας, ή για τα  υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας...


«Για τους ημιυπαίθριους νομίζω ότι η κριτική είναι επιφανειακή. Σε τρεις μήνες θα παρουσιάσουμε τις ολοκληρωμένες λύσεις μας. Η άρνηση προσφυγής σε μια καθαρά εισπρακτική πολιτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στους νόμους δεν νομίζω ότι αποτελεί βάση έγκλησης. Θέλω επίσης να τονίσω κατηγορηματικά ότι το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας δεν οφείλεται στην αναστολή της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων αλλά σε αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στον γενικό πολεοδομικό κανονισμό τις οποίες πρέπει να δούμε προσεκτικά. Σχετικά με τα τέλη, μας καλύπτει όλους η θέση του Πρωθυπουργού. Χρειάστηκε όμως να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια κατάσταση γιατί διαφορετικά θα εφαρμοζόταν η ρύθμιση της ΝΔ η οποία υπό τον μανδύα της απόσυρσης ήταν πολύ πιο άδικη. Ο στόχος μας είναι να περιοριστεί η χρήση των αυτοκινήτων, όχι η ιδιοκτησία τους. Το μείγμα των μέτρων που θα εφαρμοσθούν προς αυτή την κατεύθυνση του χρόνου πιστεύω ότι θα είναι πιο αποτελεσματικό και απολύτως δίκαιο».


- Ορισμένοι στο ΠαΣοΚ θεωρούν ότι είσαστε «λίγο παραπάνω Συνασπισμός», άλλοι λένε ότι στηρίζεστε πολύ σε συμβούλους που προέρχονται από ΜΚΟ. Πιστεύετε ότι ενδεχομένως προκαλούν οι απόψεις σας;


«Προέρχομαι από έναν προοδευτικό και αριστερό χώρο όπως πολλά άλλα στελέχη και οπαδοί του ΠαΣοΚ. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει πολιτικούς που λειτουργούν αποκλειστικά στις γραμμές ενός συστήματος. Δεν θέλουμε να σπάσουμε τα στεγανά; Θεωρώ επιτυχία την πιο ενεργή εμπλοκή προσώπων από ΜΚΟ στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής, γι΄ αυτό και προσπαθώ να πείσω ανθρώπους από αυτούς τους χώρους να έρθουν και να δουλέψουν μαζί μας. Το θέμα δεν είναι αν, όπως λέτε, προκαλούν οι απόψεις. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι το έργο που πραγματοποιείται. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι».


- Στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου έχει δοθεί η εντύπωση ότι βρίσκεστε σε ελαφρώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που εκφράζει επισήμως η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε προεκλογικά ότι το ΠαΣοΚ δεν θα αφήσει τη Θεσσαλία να γίνει Σαχάρα, ο κ. Χρ. Παπουτσής δήλωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. Η δική σας θέση ποια είναι ακριβώς;


«Αυτό που είπα- που βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού- είναι ότι προφανώς δεν θα αφήσουμε μια περιοχή της χώρας να ερημοποιηθεί. Πρέπει όμως να δούμε με πολύ σοβαρές διαχειριστικές μελέτες υδάτινων πόρων, όπως προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία, ποιο είναι το ισοζύγιο νερού, τι έλλειμμα έχουμε και με ποιον τρόπο θα το καλύψουμε. Αυτή η μελέτη δεν έχει γίνει και έχουν περάσει πολλά χρόνια, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια και δεν υπάρχει αυτό το στοιχειώδες εργαλείο. Έχουν κατατεθεί πολλές ενστάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είναι απόφαση συνολικά της κυβέρνησης ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων».


- Δηλαδή, μπορεί να σταματήσει το έργο;

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει νερό στον Κάμπο και αυτό είναι το μέλημα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι διαχειριστικές μελέτες θα μας υποδείξουν τις βέλτιστες και αποτελεσματικές λύσεις».
- Στο Κτηματολόγιο τι συμβαίνει; Τη μια δημιουργείται θέμα με τον πρόεδρο, την άλλη με προσλήψεις που έκανε και τις οποίες εσείς παγώσατε...

«Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Απλώς δεν ήταν αποσαφηνισμένο αν ο νόμος που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών καλύπτει και το Κτηματολόγιο. Προσλήψεις δεν έγιναν. Έδωσα εντολή να “παγώσει” η προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε χωρίς τη δική μου πολιτική κατεύθυνση. Πάντως, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πρόεδρο του Κτηματολογίου. Επελέγη απολύτως αξιοκρατικά, είχε το καλύτερο βιογραφικό και πρόκειται για εξαιρετικό επιστήμονα».

Aπό: ΝewsΤime 


Σχόλιο:
Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι Υπουργός, είπε η Κα Μπιρμπίλη.
Άν εσείς δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, εμείς τι φταίμε;;

Σχόλια