Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις


Σε νέο κύκλο δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων, μπαίνουν οι αγρότες του Νομού Λάρισας, επανερχόμενοι σε διεκδικήσεις και χρόνια αιτήματα του κλάδου τους που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Στο μεταξύ, κλειστή σε δύο σημεία παραμένει η Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Έχουν αποκλειστεί από τρακτέρ ο κόμβος των Κερδυλλίων στο νομό Σερρών, αλλά και ο κόμβος της Χρυσούπολης, στο νομό της Καβάλας.

    Στο Στρυμονικό Σερρών, οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και από τον κόμβο της Τρίγλιας στην Χαλκιδική, όπου υπάρχει επίσης, συγκέντρωση τρακτέρ.

    Αποκλεισμένος από τους αγρότες παραμένει και ο κόμβος Βογατσικού στην περιοχή της Καστοριάς, όπου οι αγρότες διακόπτουν την κίνηση των οχημάτων, κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανά μία ή μισή ώρα.

    Στις περιοχές που κλείνουν οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών ή από το παλιό οδικό δίκτυο.

    Οι αγρότες θα παρατάξουν τα αγροτικά μηχανήματα, μέχρι και αύριο, χωρίς να αποκλείσουν την κυκλοφορία και στη συνέχεια, θα αποφασίσουν αν θα κινηθούν προς τον κόμβο της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Γρεβενών.

    Στο νομό της Λάρισας, υπάρχει συγκέντρωση τρακτέρ στη Νίκαια και στα Φάρσαλα, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Τα μέτωπα των κινητοποιήσεων στην περιοχή είναι δύο.

    Η ΠΑΣΥ η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, θα βγάλει τα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Νίκαιας, έξω από την Λάρισα (όπως και πέρυσι), έχοντας όμως στις τάξεις της και ορισμένους «γαλάζιους» και «πράσινους» αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας. Στις προθέσεις τους είναι ο αποκλεισμός του δρόμου. Γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι θα χρειαστεί να περάσουν από έναν ακόμη παράπλευρο δρόμο.

    Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών, το οποίο αποτελείται κυρίως από στελέχη της ΕΑΣ Λάρισας, που θα μπει στον αγώνα από Τετάρτη και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Συντονιστικές Επιτροπές και τα τρακτέρ που θα βγούνε στο Αιγίνιο, τα Μάλγαρα, τον Προμαχώνα, το Κιλκίς και στο Τελωνείο Ευζώνων.

    Οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου σε δύο σημεία. Στον ανατολικό άξονα από την μία, στο κόμβο Πλατυκάμπου, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, στην Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου-Λυγαριάς, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των πέριξ Δήμων.

    Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και ο Αχελώος βρίσκονται πολύ ψηλά στην αγροτική ατζέντα. Ενώ γενικά, το αγωνιστικό πλαίσιο διαμορφώνεται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση του αιτήματος της αποπληρωμής των αγροτών από τα χρήματα που δικαιούνται και φέτος, κυριαρχεί το θέμα της ΚΑΠ και τα λοιπά βασικότερα αιτήματα είναι:

    - Στήριξη του εισοδήματος με την εφάπαξ καταβολή 15000€ ανά αγροτική εκμετάλλευση, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, (σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ψυχανθή, φακή και άλλα προϊόντα), μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής και άμεση καταβολή του 100% της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης επιδότησης και κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο και μη επάγγελμα αγρότες.

    Την ίδια ώρα παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα στη νέα αλλά και την παλαιά εθνική οδό στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Η εθνική οδός είναι κλειστή στο ύψος της Αλαμάνας, στο Κάστρο Βοιωτίας και κοντά στη διασταύρωση της Θήβας, ενώ η παλαιά εθνική οδός έχει μπλόκο στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία. Στη βόρεια Ελλάδα, κλειστή σε δύο σημεία παραμένει η Εγνατία Οδός, στον κόμβο του Στρυμονικού Σερρών και στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας. Παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, αλλά χωρίς να εμποδίζουν τη συγκοινωνία είναι τα τρακτέρ στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας στη Χαλκιδική, στην Αγιά Λάρισας και στον κόμβο του Βογατσικού, στην Καστοριά.

    "Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους", δήλωσε από τη Λάρισα η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή. Επισήμανε πάντως, ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των αγροτών. Να είναι συνετοί στις κινήσεις τους για να έχουν και τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης, κάλεσε από τη Βέροια, τους αγρότες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Από: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.