Έρευνες και κόντρες για την έκρηξη στη Βουλή



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού μεσαίας ισχύος σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πολιτικός κόσμος ενωμένος θα απαντήσει σε όσους επιχειρούν να θέσουν σε ομηρεία τη δημοκρατία, έστειλε ο Πρωθυπουργός απο τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Ομόθυμη είναι η καταδίκη των κομμμάτων της αντιπολίτευσης στο τρομοκρατικό χτύπημα. Πάντως με αφορμή τη βομβιστική επίθεση, σκληρή φραστική αντιπαραθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ. Στο τρομοκρατικό χτύπημα αναφέρθηκαν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Σοκ και αποτροπιασμό στον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία προκάλεσε η έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η καρδιά της Αθήνας σείστηκε από τον εκκωφαντικό θόρυβο της έκρηξης λίγα λεπτά πριν από της 8 το βράδυ. Τζάμια από το φυλάκιο του επόπτη των ευζώνων αλλά και από τα παράθυρα του Ελληνικού κοινοβουλίου, έγιναν θρύψαλα.
Η έκρηξη χαρακτηρίζεται μεσαίας έντασης και η ύλη του χρησιμοποίησαν οι βομβιστές ταχείας αντίδρασης και καύσης. Ο τρομοκράτης ή οι τρομοκράτες ίσως να χρησιμοποίησαν ως κάλυψη ένα γκρουπ με τουρίστες που ήταν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη.


Όταν δόθηκε η ευκαιρία, περπάτησαν λίγα μέτρα προς τον κάδο απορριμμάτων και άφησαν την σακούλα με τον εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό. Αμέσως έσπευσαν να εξαφανιστούν, αρχικά πεζοί. Λίγα λεπτά αργότερα τα μέλη της οργάνωσης, τηλεφώνησαν στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και προειδοποίησαν για την επερχόμενη έκρηξη.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας η οποία απέκλεισε την περιοχή.
Από την έκρηξη που έγινε δυο λεπτά νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο που είχαν δώσει οι τρομοκράτες, εκσφενδονίστηκαν αντικείμενα προς διάφορες κατευθύνσεις, ακόμη και μέχρι την οδό Σταδίου, με κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος πολίτης.
Για πολλές ώρες προσωπικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούσε το σημείο της έκρηξης και συγκέντρωνε υπολείμματα του μηχανισμού, ενώ στις έρευνες πήραν μέρος και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.
Στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχει προβληματισμός καθώς είναι το δεύτερο χτύπημα μέσα σε 12 μέρες και οι αξιωματικοί περιμένουν να δουν την προκήρυξη ώστε να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για τους τρομοκράτες αυτής της επίθεσης. Την ίδια ώρα οι ειδικοί αναλύουν τις εικόνες από τις κάμερες και τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο τοποθέτησης του μηχανισμού.
Μπροστά από την Βουλή υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, υψηλής ευκρίνειας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πιστεύει ότι το οπτικό υλικό που έχει στην διάθεσή της θα βοηθήσει αρκετά στην πορεία των ερευνών. Πιθανότατα κάποια από τις κάμερες να έχει καταγράψει τις κινήσεις του τρομοκράτη την στιγμή που αφήνει την βόμβα στον κάδο και απομακρύνεται.
Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας συνεχίζονται με μεγάλη μυστικότητα ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν μεταφερθεί όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί ώστε να εξεταστούν από τους ειδικούς ερευνητές.
Καταδίκη αλλά και κόντρα μέσω δηλώσεων
"Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"
Γιώργος Παπανδρέου
"Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται" είναι η φράση που αποτυπώνει την κεντρική ιδέα των τοποθετήσεων σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Αυτά ακριβώς ήταν και τα πρώτα λόγια του Πρωθυπουργού, όταν έσπευσε μετά το συμβάν στο γραφείο του στη Βουλή. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο ναό της δημοκρατίας απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και το Υπουργικό Συμβούλιο.
"Η θέση όλων μας είναι απόλυτη. Κανένας και με καμία ενέργεια, δεν μπορεί να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο φόβος και η ανασφάλεια καλλιεργούν τον αυταρχισμό. Θα είμαστε ενωμένοι απέναντι σε όσους θέλουν να έχουν σε ομηρία την πολιτική ζωή και τους δημοκρατικούς θεσμούς", τόνισε σήμερα ο κ. Παπανδρέου.
Αμέσως μετά την έκρηξη ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή των κυρίων Χρυσοχοΐδη, Παμπούκη, Ραγκούση και Αθανασάκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Βουλής που βρισκόταν στην Καστοριά, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
"Όσοι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια δεν σεβάστηκαν ούτε το χώρο, που συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε πολύ περισσότερο το ιερό Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατεί τη Δημοκρατία μας" ήταν η αντίδραση του Φίλιππου Πετσάλνικου
Η έκρηξη άναψε φωτιές
Πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την έκρηξη της βόμβας.Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αφήσει τα πολλά λόγια και να προχωρήσει σε έργα και τον κ. Χρυσοχοΐδη να κάνει λόγο για μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες και να τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το πρόγραμμα και τη βούληση να εγγυηθεί την προστασία του πολίτη.
Στην αντιπαράθεση υπήρξε και νέα συνέχεια μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της ΝΔ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη την Κυριακή.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει αυστηρές συστάσεις στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ώστε όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης "να μην σπαταλάει τις δυνάμεις του σε πολλά λόγια, σε επικοινωνιακές στρατηγικές για προσωπική κατανάλωση και σε επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, αλλά να προχωρήσει στην παραγωγή συγκεκριμένου έργου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος".
"Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπήρξε επίλεκτο μέλος των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας της τελευταίας πενταετίας, των πλέον άπρακτων που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Η ευκολία με την οποία, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζει απραξία στους πολιτικούς του αντιπάλους, αν δεν υποκρύπτει μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες, υποδηλώνει υποκρισία", απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοϊδης.
"Είναι προφανές ότι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει χάσει την ψυχραιμία του. Τον καλούμε να μην αναλώνεται σε άστοχες προσωπικές επιθέσεις. Ο ίδιος έχει πολλή δουλειά να κάνει", ανταπάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η ενέργεια αυτή σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης, υπογράμμισε το ΚΚΕ, η δημοκρατία δεν υποστέλλεται τόνισε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΝ έκανε λόγο για ενέργεια αποπροσανατολισμού στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Την τρομοκρατική επίθεση καυτηρίασε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Τα Διεθνή ΜΜΕ
Η είδηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα περισσότερα διεθνή δίκτυα να επικεντρώνονται στην αναμετάδοση του συμβάντος.
Αμέσως μετέδωσε την είδηση το CNN τονίζοντας ότι μια βόμβα εξεράγη έξω από το Κοινοβούλιο και ότι σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν τραυματίστηκε από την βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων.
Το Ασοσιέτιντ Πρες επισημαίνει τη δράση αρκετών ακροαριστερών οργανώσεων στην Ελλάδα και συνεχίζει σε τηλεγράφημά του, σημειώνοντας ότι οι βόμβες τοποθετούνται κυρίως βράδυ, έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και σπανίως προκαλούν θύματα.
Όσο για το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, αν και υπογραμμίζει ότι η επίθεση ήταν αναίμακτη, επιχειρεί να συνδέσει το συμβάν με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα προβληματίσει τους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές που παρακολουθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.
ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχόλια