Το Μετέωρο Βήμα...




ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
Τη σταθερή ελληνική θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα “Νοβόστι”. Ο κ. Παπανδρέου ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο των σέρβων πρεσβευτών.

“Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχτούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου”, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.(Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ )

Διαβάστε τώρα τι είχε δηλώσει  ο  Γκρουέφσκι πριν λίγες μέρες : 
«Η  Ελλάδα θέτει όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές  από τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στις 29 Δεκεμβρίου, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κάναλ 5».
 Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί  οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι «η Ελλάδα ζητά ανοιχτά να αλλάξουμε όχι μόνο την ονομασία της χώρας μας, αλλά και τον προσδιορισμό της εθνικής μας ταυτότητας και γλώσσας».

«Τέτοιοι  όροι και προϋποθέσεις δεν μπορούν  να γίνουν αποδεκτοί από καμία  κυβέρνηση στη Μακεδονία, τα επόμενα 100 χρόνια»

Σχόλιο:

Διπλωμάτης δεν είμαι, αλλά η κοινή λογική λέει ότι, όταν διαπραγματεύεσαι ποτέ δεν "καις" όλα τα διαπραγματευτικά σου χαρτιά-ατού.
Αυτά είναι βασικές αρχές για τους διπλωμάτες και πάγια διαπραγματευτική τακτική.

Κάναμε εμείς το πρώτο βήμα και φτάσαμε στο μέσον του δρόμου και τώρα θέλουμε και παρέα, για να μην αισθανόμαστε μόνοι μας..
Ελάτε και εσείς λέμε, ελάτε να συναντηθούμε στο μέσο της διαδρομής.
Πως να 'ερθει; 
Mε τις δηλώσεις που κάνει ο Γκρουέφσκι, δεν πρόκειται να ρθεί ποτέ και κανένας, θα μας "φάει" η μοναξιά.
Εκατό χρόνια μοναξιάς..

Αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό και καλό θα ήταν, να μην κάνουμε άσκοπα και μετέωρα βήματα ας είναι και "Εμπροσθοβαρή"...

Σχόλια