Κομματικά "μαγειρέματα" με τον εκλογικό νόμο


Ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου της αρμόδιας επιστημονικής περιγραφής και μετά από μακροσκελή συζήτηση του Γ. Παπανδρέου με το Γ. Ραγκούση, δόθηκε το πράσινο φως στο υπουργείο εσωτερικών, να ξεκινήσει τη διαβούλευση για το νέο εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα υπάρχουν 180 μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται σε ολιγοεδρικές. 

Βάσει των λεγόμενων εκπροσώπων της κυβέρνησης, με το νέο νόμο ενισχύεται η αυτονομία των υποψηφίων και περιορίζονται οι πελατειακές σχέσεις και οι πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες. Ωστόσο, ο Α. Σαμαράς φαίνεται να διαφωνεί με το νέο νόμο και να ετοιμάζεται να παρουσιάσει δικό του προσχέδιο. 

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, στη Νέα Δημοκρατία, φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλοιώσει τη σύνθεση των "μπλε" δήμων. Ενστάσεις υπάρχουν και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εφόσον με τον νέο εκλογικό νόμο, δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στον αρχηγό του κόμματος. Μια εκδοχή που συζητείται, είναι ο συνδυασμός λίστας και σταυρού σε κάθε περιφέρεια. Αν η κυβέρνηση δε βρει υποστήριξη από την αντιπολίτευση, ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ οι επόμενες θα γίνουν βάσει του σχεδίου Παυλόπουλου.

Από: NewsTime

Σχόλια