Σε ύφεση ο ιός


Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη στη χώρα μας ανάμεσα τους και μία γυναίκα 41 ετών που ήταν κατά τα άλλα υγιείς. Το πανδημικό κύμα βρίσκεται σε ύφεση ωστόσο νέο κύμα περιμένουν οι γιατροί τον Φεβρουάριο. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά τον εμβολιασμό κατά του ιού H1N1 της νέας γρίπης, ανακοίνωσε η διευθύντριά του, Μάργκαρετ Τσαν, η οποία εμβολιάστηκε και η ίδια στα τέλη του 2009.
"Συνεχίζουμε να συνιστούμε τον εμβολιασμό", δήλωσε η Φαντέλα Σαΐμπ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στο τέλος μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Η Τσαν είχε παραδεχθεί στις 29 Δεκεμβρίου ενώπιον των δημοσιογράφων ότι δεν είχε ακόμη εμβολιαστεί, επισημαίνοντας ότι επέστρεφε από διακοπές. Εμβολιάστηκε την επομένη, διευκρίνισε η Σαΐμπ. Πολλές δυτικές χώρες έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού εδώ και δύο μήνες, όμως ο αριθμός των εθελοντών για εμβολιασμό ήταν σε πολλές περιπτώσεις μικρότερος απ' ό,τι προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά πλεονάσματα εμβολίων.
"Ήταν καθήκον μας να προειδοποιήσουμε τον κόσμο", υπογράμμισε η Σαΐμπ, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι ο ΠΟΥ προέβαλε υπερβολικά την απειλή της νέας γρίπης. Υπενθύμισε πως οι χώρες "επιλέγουν οι ίδιες" τον τρόπο που θα απαντήσουν στην πανδημία κάνοντας παραγγελίες στις φαρμακευτικές εταιρείες. "Ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημική γρίπη συνεχίζει να αυξάνεται", προειδοποίησε η Σαΐμπ υπογραμμίζοντας πως πλήττει "208 χώρες και εδάφη". "Πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα", πρόσθεσε. "Οι χώρες του βορείου ημισφαιρίου βρίσκονται στη μέση του χειμώνα".
Γαλλία
Το Παρίσι αλλάζει στρατηγική έναντι της νέας γρίπης και μειώνει στο μισό τις παραγγελίες εμβολίων κατά του ιού H1N1.
Η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε την παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της νέας γρίπης που προκαλείται από τον ιό H1N1, επιδιώκοντας να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι οι παραγγελίες των εμβολίων ήταν μια δαπανηρή υπερβολή και λαμβάνοντας υπόψη την ηπιότερη εκδήλωση της πανδημίας.
Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ροζλίν Μπασελό ανακοίνωσε χθες το βράδυ την ακύρωση συμβολαίων για περισσότερες από τις μισές από τις 94 εκατομμύρια δόσεις που παραγγέλθηκαν το καλοκαίρι, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον κόσμο σε κατάσταση πανδημίας.
Πρόκειται για μια αλλαγή στρατηγικής εξαιτίας τριών διαπιστώσεων: από τα τέλη Νοεμβρίου, οι διεθνείς υγειονομικές αρχές συνιστούν μόνο μία ένεση, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν ότι θα χρειάζονταν δύο ενέσεις για κάθε πρόσωπο· η πανδημία αποδείχθηκε λιγότερο φονική απ' ό,τι έκφράζονταν φόβοι ότι θα ήταν· μόνο 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στη Γαλλία.
Οι παραγγελίες 50 εκατομμυρίων δόσεων ακυρώθηκαν "για λόγους γενικού συμφέροντος", εξήγησε η υπουργός Υγείας. "Δεν είχαν παραδοθεί ούτε είχαν πληρωθεί, έτσι ακυρώθηκαν", διευκρίνισε. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται "περισσότερα από τα μισά" από τα 712 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευτεί για την αγορά των εμβολίων αυτών, συνέχισε η υπουργός. Η αποκάλυψη, την Κυριακή, ότι πλεονάζοντα εμβόλια πωλούνται στο εξωτερικό προκάλεσε έντονες κριτικές σε βάρος της κυβέρνησης που κατηγορήθηκε, ιδιαίτερα από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, ότι αγόρασε υπερβολικά πολλά εμβόλια προς όφελος των φαρμακοβιομηχανιών.

Από: www.ert.gr/

Σχόλια