Από το "λεφτά υπάρχουν" στο "δεν υπάρχει σάλιο"

Ο Γ. Παπανδρέου προχθές έκανε απολογισμό των πρώτων 100 ημερών. Δυστυχώς, δε μας είπε τίποτα περισσότερο από ό,τι μας είπε τις 100 πρώτες μέρες. Δε μας είπε, δηλαδή, τίποτα. Για 2.5 ώρες επανέλαβε τα ίδια και τα ίδια ξανά και ξανά. Η τέχνη του να μιλάς χωρίς να λες τίποτα ουσιώδες είδε νέες διαστάσεις.

  Μας μίλησε για ανατροπές, για ιστορικές αλλαγές και για αλλαγές με επίκεντρο τον πολίτη, αλλά δε μας είπε το πώς θα το πετύχει αυτό. Μας είπε ότι θα αλλάξει το πώς λειτουργεί το κράτος, αλλά δε μίλησε για καμία θεσμική αλλαγή. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση την επομένη μέρα είναι φοβερά επισφαλές. Ο λόγος είναι ότι βασίζεται περισσότερο στην αύξηση των εσόδων παρά στη μείωση δαπανών. Ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Είναι αδιανόητο να περιμένει ο Πρωθυπουργός να έχει αυξημένα έσοδα σε αυτό το περιβάλλον. Στο σύνολο δεν κάνει ανατροπές και καινοτομικές παρεμβάσεις, αλλά αποσκοπεί σε καλύτερο συντονισμό του σημερινού διεφθαρμένου γραφειοκρατικού καθεστώτος.
Η οικοδομή έχει παγώσει και η ανεργία είναι στο 10%. Το να αναμένει κανείς αυξημένες εισφορές στα ταμεία είναι αρκετά παρακινδυνευμένο. Παρόλα αυτά, το σχέδιο προβλέπει μείωση της εισφοροδιαφυγής κατά 1.2 δις ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει μείωση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 540 εκ. Με εξαίρεση να μου έχει διαφύγει, δεν έχω ακούσει για μείωση των συντάξεων. Τα δε συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν τονίσει ότι οι ανάγκες τους το 2010 θα είναι αυξημένες κατά 2.5 δις.


Το κόστος επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων το 2009 έφτασε 15.8 δις ευρώ ή το 6.6% του ΑΕΠ. Πουθενά δεν υπάρχει μακροχρόνιο σχέδιο για να μειωθούν οι επιχορηγήσεις προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των εσόδων από αύξηση των εισφορών, που θα είναι το αποτέλεσμα του να μπει στο σύστημα η ανασφάλιστη εργασία. Αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιφέρει αύξηση των εισφορών κατά 7%. Η ανασφάλιστη εργασία είναι αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ως εκ τούτου, το κομμάτι που αποσκοπεί σε αύξηση των εισφορών είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Προβλέπει αύξηση 650 και 60 εκ. από αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά, χωρίς να λάβει υπόψη ότι ίσως μειωθεί η κατανάλωση στα αντίστοιχα είδη. Πρόσφατα είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας (κάτι που θα συνεχιστεί και το 2010) να παραδίδουν πινακίδες λόγου αυξημένων τελών.
Σε επίπεδο θεσμών, το μόνο θετικό είναι το σχέδιο Καλλικράτη για την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του κράτους. Πλην, όμως, δεν έχουμε ακούσει τι θα γίνει το πλεονάζον εργατικό δυναμικό που θα προκύψει. Αν το σχέδιο περιλαμβάνει μεταθέσεις προσωπικού σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, τότε το όφελος θα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι νομίζουμε.
Επίσης, έχω ενστάσεις στο σχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θέλει αυτό να το αναλάβουν τα τοπικά επιμελητήρια, αγνοώντας ότι τα επιμελητήρια αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση. Αντί να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νομικά πρόσωπα χωρίς μετοχικό κεφάλαιο μέσω του διαδικτύου (και να καταργηθούν τα επιμελητήρια) εμείς κοιτάμε να αξιοποιήσουμε την υφιστάμενη γραφειοκρατία που είναι ένας από τους λόγους που δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.
Δε φτάνει, όμως, που ξοδευτήκαν τρεις μήνες για να μας παρουσιαστεί ένα σχέδιο σωτηρίας που είναι κτισμένο πάνω σε άμμο θαλάσσης, έχουμε και τις διάφορες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης που αυξάνουν τις πιθανότητες η κρίση να μετατραπεί σε ολοκαύτωμα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε κάτι που δεν περίμενα ποτέ να ακουστεί από υπουργό Οικονομικών. Είπε ρητά και κατηγορηματικά ότι "τα spreads δεν αποτελούν οδηγό για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης". Είπε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Με λίγα λόγια, είπε ότι δε θα λάβει καθόλου υπόψη τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και δε λογαριάζει τι σκέπτονται οι διεθνής επενδυτές που αγοράζουν το χρέος μας.
Ξεχνά, όμως, ο κύριος υπουργός ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και ότι προεξοφλούν τις σημερινές ειδήσεις με βάση του τι αποτελέσματα θα αποφέρουν σε βάθος χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα spreads αυξηθήκαν και η αξία των ομολόγων έπεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, μάλλον, η αγορά δεν είδε με καλό μάτι τις εξαγγελίες αυτές.
Η δε κυρία Κατσέλη στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, έχει βρει μπροστά της την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ της επεσήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα επιφέρει μείωση της ρευστότητας στην αγορά και ότι, εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικές επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο.
Η απάντηση της κυρίας Κατσέλη είναι ότι δε νομοθετεί η ΕΚΤ στην ελληνική επικράτεια αλλά η ελληνική κυβέρνηση!
Η κυβέρνηση με το να μη δώσει αρκετή έμφαση στις δαπάνες, παίρνει μεγάλο ρίσκο να εκτροχιαστεί αυτό το σχέδιο εν ονόματι του πολιτικού ρίσκου και των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι αντιδράσεις, όμως, θα γίνουν εκρηκτικές στο μέλλον αν αυτοί που μας δανείζουν αποφασίσουν να μη μας δανείσουν πλέον. Η κυβέρνηση έχει ακόμα καιρό να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται, αλλά αυτό προϋποθέτει να χτυπηθεί με τα μεγάλα συμφέροντα του δημόσιου τομέα.
Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) είναι ακόμα δέσμια των στενών συντηρητικών τους πολιτικών αντιλήψεων. Αυτές οι αντιλήψεις, όμως, αγνοούν ότι κάποιοι άλλοι έχουν πληρώσει για το βιοτικό επίπεδο το οποίο σήμερα απολαμβάνουμε. Μπορεί κάποτε να υπήρχαν λεφτά, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αυξήσει τα έσοδα εκεί που δεν υπάρχουν, αντί να μειώσει τις δαπάνες, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και όχι λύσεις. Αν κατά τη διάρκεια του 2010 επιδεινωθεί η κατάσταση και αλλάξουν τα πράγματα στην αγορά ομολόγων, τότε η έννοια του "δεν υπάρχει σάλιο" θα πάρει άλλη διάσταση.

Aπό: ΝewsΤime

Σχόλια