Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Ώρα μηδέν για το Μακεδονικό;


Επιβεβαιώνονται τα όσα είχαμε γράψει στο άρθρο μαςΤα Σκόπια θα μπορούσαν να κάνουν πίσω στη "διπλή" ονομασία, άν........
Διαβάστε το σχετικό άρθρο του ΝewsΤime που ακολουθεί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η FYROM είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την θέση της για «διπλή ονομασία» αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα των κατοίκων της.

Μέχρι σήμερα, η επίσημη θέση των Σκοπίων ήταν ότι το θέμα της ονομασίας θα μπορούσε να λυθεί με την υιοθέτηση της λεγόμενης «διπλής ονομασίας»: Θα υπήρχε, δηλαδή, μια ονομασία που θα χρησιμοποιούσαν οι γείτονες για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και μια άλλη για τις σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Από την πλευρά της πάλι η Αθήνα, απέρριπτε σταθερά αυτή τη λύση υιοθετώντας τη θέση ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να έχει μια μόνο ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Όμως, τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας απομακρύνεται από τη φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Ιβάνοφ ότι η «διπλή ονομασία» είναι απλά «μια από τις προτάσεις που υποβάλαμε». Από την πλευρά τους, όμως, τα Σκόπια ζητούν ως αντάλλαγμα από την Ελλάδα να  αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας (και δευτερευόντως «μακεδονικής» γλώσσας, η οποία άλλωστε θα είναι μια από τις γλώσσες στις οποίες θα διατυπωθεί  η συμφωνία). Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα πολιτικοί όλων των παρατάξεων της FYROM, το θέμα της αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας αποτελεί γι’ αυτούς «κόκκινη γραμμή», την οποία καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει.
Από την πλευρά της, η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στο θέμα της αναγνώρισης εθνότητας χαρακτηριζόταν από αρκετή ασάφεια. Οι Έλληνες αξιωματούχοι απλά παρέκαμπταν το θέμα εμμένοντας στην άποψη ότι το μοναδικό θέμα το οποίο συζητείται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ αφορούν το όνομα και οποιαδήποτε άλλη προσθήκη απλά δυσχεραίνει την επίτευξη λύσης. Παράλληλα, όμως, οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνούντο να δεσμευθούν δημόσια, ότι από τη στιγμή που λυθεί το θέμα του ονόματος, το θέμα της «ταυτότητας» και της «γλώσσας» της γειτονικής χώρας είναι εσωτερικό θέμα της γείτονος και δεν αφορά την Ελλάδα.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.