Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

«Το ελληνικό άλγος – η Ευρώπη χάνει την υπομονή της»


Και πάλι η Ελλάδα και τα δημοσιονομικά της ενόψει και της μηνιαίας συνόδου του Eurogroup. Δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται ξανά στα ελληνικά ελλείμματα.

«Το ελληνικό άλγος – η Ευρώπη χάνει την υπομονή της για τα χρέη της Αθήνας», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.
Ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι οι Βρυξέλλες είναι εξοργισμένες με το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) που έστειλε η Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και ότι σήμερα στη συνάντηση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ακούσει τις επικρίσεις των ομολόγων του:
«Το ντοκουμέντο που έστειλαν οι Έλληνες στις Βρυξέλλες είναι ελάχιστα συγκεκριμένο και κυρίως δεν αποτυπώνονται σχεδόν σε κανένα του σημείο οι παθιασμένες υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι μελλοντικά θα πειθαρχήσει στους κανόνες της ΟΝΕ, υποστηρίζουν άναυδοι κύκλοι των Βρυξελλών.»

«Τώρα οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν διεξοδικά το κυβερνητικό σχέδιο μέχρις ότου μετατραπεί από σχέδιο διακηρύξεων σε δεσμευτικό πρόγραμμα περικοπών.
Οι Βρυξέλλες απαιτούν συγκεκριμένα στοιχεία. Δηλαδή για κάθε μέτρο που προβλέπεται στο κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να υπάρχει και ένας αριθμός, ένα ποσόν που θα αντιστοιχεί στα χρήματα που προβλέπεται να εξοικονομηθούν και από το άθροισμα αυτών των αριθμών πρέπει να εξάγεται το εάν επαρκούν οι ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις ή όχι, δηλώνουν οι Βρυξέλλες.»
«Το Eurogroup δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την άσκηση ισχυρών πολιτικών πιέσεων για να αναγκάσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε περικοπές. Ασφαλώς κανένα κοινοβούλιο δεν δέχεται να του υπαγορεύουν την πολιτική που πρέπει να ασκήσει, αλλά οι Έλληνες δεν παίρνουν τόσο στα σοβαρά τη λεπτομερή καταγραφή των κρατικών δαπανών….όμως τα δημοσιονομικά δεν συνιστούν πια μόνον ελληνικό πρόβλημα. Διότι δεν υποσκάπτεται μόνον η ελληνική οικονομία, αλλά και εκείνη της ευρωζώνης…Ουδείς βέβαια τολμά να προσδιορίσει συγκεκριμένα το μέγεθος του κινδύνου.
Ορισμένοι πολιτικοί που συνήθως μιλούν με σαφήνεια σχετικοποιούν σχεδόν αμέσως τις ίδιες τους τις δηλώσεις, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σε μια ενδοκομματική εκδήλωση είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το ευρώ κινδυνεύει, για να το σχετικοποιήσει αμέσως.
Επισήμως διακηρύσσεται παντού στην ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα μειώσει το δημόσιο χρέος της, όπως σχεδιάζει, με τις δικές της δυνάμεις. Κάθε δημόσια συζήτηση περί βοήθειας αποτρέπεται, και διότι η Αθήνα χωρίς πιέσεις δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας της….»


Σχόλιο: 
Τα λέγαμε εμείς, τα λέγαμε αλλά μόνοι μας τα ακούγαμε.
Δεν έχει σχέδιο το ΠΑΣΟΚ, εκτός κι αν το κρατάει μυστικό...

Το ντοκουμέντο που στείλαμε στις Βρυξέλλες είναι ελάχιστα συγκεκριμένο.
Δεν περιέχονται συγκεκριμένα στοιχεία στοιχεία για τα μέτρα και κόστος-αριθμοί.
Και όσο δεν είμαστε συγκεκριμένοι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση απο την Ε.Ε, για να κάνουμε πράγματα που αυτοί θεωρούν ότι είναι σωστά για εμάς.

 

1 σχόλιο:

  1. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι δεν υπάρχει σχέδιο, το πρόβλημα είναι ότι με το ΓΑΠ πρωθυπουργό να κυβερνά με βάση τα κολλήματά του, δεν ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει σχέδιο.

    Όλη η χώρα και, λόγω ευρώ, όλη η Ευρώπη, είναι δέσμια ενός ηλίθιου. Ποτέ κανένας πολιτικός στην πρόσφατη ιστορία δεν μπόρεσε να φέρει τόση καταστροφή σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.