"Καθαρές σχέσεις" κυβέρνησης-εκδοτών με...τραπέζωμα

Καθαρές σχέσεις με τον Τύπο, ζήτησε από τον ίδιο τον …Τύπο ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε περίπου 15 διευθυντές και στελέχη εφημερίδων στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι καλεσμένοι έφτασαν εκεί στις δυόμιση το μεσημέρι, ενώ μαζί με τον πρωθυπουργό στο τραπέζι παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Από ένα τραπέζι όμως, με κυρίως θέμα την …Οικονομία, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη αντίστοιχα. Έτσι και έγινε.

Υπέρμαχος της διαφάνειας ο πρωθυπουργός, και εμμένοντας στην πάγια άποψή του για τις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και ΜΜΕ, ζήτησε από τους εκπροσώπους του Τύπου αυτές να είναι καθαρές. Κάτι άλλωστε, που προωθεί και με την μορφή κυβερνητικών ρυθμίσεων ο ίδιος το αμέσως επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τώρα, στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης μέσα από τον Τύπο, συνέστησε «όχι πανικό». Θεωρώντας ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ό,τι γράφεται στην Ελλάδα, μεταφέρεται στο εξωτερικό, ο κ.Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε οι εφημερίδες να μην δημιουργούν κλίμα πανικού στον κόσμο μέσα από τους τίτλους τους, καθώς αυτό αναπαράγεται στον διεθνή Τύπο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα. Μιλώντας για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και για την οικονομία γενικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτίμησε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί κυρίως τον Απρίλιο-Μάιο, οπότε και κορυφώνεται ο δανεισμός της χώρας.

Αίσθηση προκάλεσε η άμεση, όσο και κοφτή και κάθετη απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι και αν πρόκειται να κάνει πίσω σε περίπτωση που κάποιο από τα νομοσχέδια για τον εκλογικό νόμο, τη νέα μεταναστευτική πολιτική και τη νέα διοικητική δομή της χώρας (Καλλικράτης) που προωθεί, δεν ψηφιστεί. «Όταν δεν ψηφίζεται νόμος μίας κυβέρνησης, τότε αυτή πέφτει», αποκρίθηκε, και το θέμα έκλεισε εκεί. Ο πρωθυπουργός πάντως, ελπίζοντας μάλλον και σε ένα μήνυμα προς τους βουλευτές του, καθώς οι παριστάμενοι δεν μπορεί παρά να το αναφέρουν αύριο στις εφημερίδες τους, δεσμεύτηκε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της διαβούλευσης, θυμίζοντας όμως ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να είναι σε διαφορετική κατεύθυνση, από όσα υποσχόταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ…
Όσο για το αν φοβάται αντιδράσεις, ή και κινητοποιήσεις ολόκληρων κλάδων σε μία σειρά πρωτοβουλιών του, ο κ.Παπανδρέου, φάνηκε να εκτιμά ότι ο κόσμος αντιδρά με μεγαλύτερη ωριμότητα πλέον και ως εκ τούτου, είναι διατεθειμένος να συμβάλει ανάλογα με τις δυνατότητές του, στην προσπάθεια της κυβέρνησης, εφόσον βεβαίως πειστεί ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να μπει σε οποιαδήποτε κουβέντα για τις παλινδρομίες της κυβέρνησης και τα ‘πήγαινε-έλα’ των νομοθετημάτων, ενώ όταν η συζήτηση ήρθε στις Εξεταστικές Επιτροπές, τον λόγο πήρε ο Θόδωρος Πάγκαλος. «Οι εξεταστικές δεν "χαλάνε" την συναίνεση. Αντίθετα, απαντούν στο αίτημα του κόσμου, όλου του κόσμου, μεταξύ του οποίου βρίσκονται και ψηφοφόροι της ΝΔ, για διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε.

Κατά τα λοιπά, "καθαρές σχέσεις" δεν σημαίνει "καθόλου σχέσεις"… Έτσι, λίγο πριν αποχωρήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου οι διευθυντές των εφημερίδων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τους ξαναδεί…

Aπό:  NewsTime

Σχόλια