Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ


Προσβάσιμη και ψηφιακά για τους μελετητές αλλά και τους απλούς ενδιαφερόμενους πολίτες είναι από σήμερα η ιστορία 50 σχεδόν χρόνων θεατρικής παραγωγής και δημιουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.
Η νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ είναι εγκαταστημένη στους χώρους του Βασιλικού Θεάτρου και θα μπορεί να δέχεται καθημερινά (9-3 μ.μ) επισκέπτες- ερευνητές.
Η πρόσβαση στα τεκμήρια του θεάτρου (αρχείο παραστάσεων, φωτογραφιών, δημοσιευμάτων, εικόνων και ήχων) γίνεται από δύο υπολογιστές οι οποίοι επιτρέπουν την πλοήγηση σε 776 παραγωγές και συμπαραγωγές της δεύτερης κρατικής σκηνής από το 1961 (έτος ίδρυσης του θεάτρου) μέχρι σήμερα και σε 67.985 ψηφιακά αρχεία.
Ειδικότερα η ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ περιλαμβάνει:


2.153 αρχεία βίντεο (με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις παραγωγών της τελευταίας 20ετίας )
4.852 αρχεία ήχου (ηχητικά αποσπάσματα παραστάσεων και εκδηλώσεων από το 1961 και μετά)
789 αφίσες
424 φωτογραφίες αντικειμένων
4.407 δημοσιεύματα Τύπου
5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα θεατρικών έργων με τις σημειώσεις συντελεστών (σκηνοθέτη, οδηγού σκηνής, υποβολέα κ.α)
6.951 φωτογραφίες από 2.283 κοστούμια παραστάσεων
219 πολυσέλιδες παρτιτούρες
14.870 σελίδες από 1208 προγράμματα παραστάσεων και εκδηλώσεων
1.021 φωτογραφίες πορτρέτων και 668 βιογραφικά συντελεστών
5.881 σελίδες από 1.789 κείμενα παραστάσεων
4.475 σελίδες από τα 2.028 βιβλία της θεατρικής βιβλιοθήκης της δραματικής σχολής.
Προς το παρόν η πρόσβαση στο ψηφιακό αρχείο του θεάτρου θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους μόνο μέσω των δύο εγκαταστημένων στο Βασιλικό θέατρο υπολογιστών και αφού τους δοθεί από το ΚΘΒΕ ειδικός κωδικός πρόσβασης.
Εξετάζεται (στην περίπτωση που ξεπερασθούν τυχόν προβλήματα και υποχρεώσεις από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας ) η δυνατότητα μελλοντικής πρόσβασης στο αρχείο και μέσω του διαδικτύου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ψηφιοποίησης του ΚΘΒΕ (χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Κοινοτικά κονδύλια και κατά 20% από εθνικά ) ξεπέρασε τα 255.000 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος του Δ.Σ και ο διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Δημήτρης Γαρούφας και Σωτήρης Χατζάκης , ενόψει του εορτασμού ( το 2011 ) των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΚΘΒΕ, προγραμματίζεται και ειδική έκδοση επετειακού τόμου με την ιστορία του θεάτρου.

Από:http://www.ana.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.