"Το ελληνικό οικογενειακό μου τραπέζι"



Το πρώτο της βιβλίο, "My Greek Family Table" (Το ελληνικό οικογενειακό μου τραπέζι) κέρδισε κοινό και κριτικούς και της χάρισε ένα από τα πιο έγκυρα βραβεία στο χώρο της γαστρονομίας, το "Gourmand World Cookbook Awards 2009 - Winner Best Mediterranean Cuisine Book (Australia)", ενώ από το 2004, που έκανε το ντεμπούτο της στον κόσμο της γαστρονομίας, έχει κατακτήσει τους Αυστραλούς- και όχι μόνο- με τις αμιγώς ελληνικές της γεύσεις.
Η Μαρία Μπερναρδή, ιδρύτρια του πρώτου σχολείου ελληνικής μαγειρικής στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, του "Greekalicious", σπούδασε λογιστική, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως το πραγματικό της πάθος- και μέλλον- είναι η μαγειρική.
Η μεγάλη της αγάπη για την ελληνική, παραδοσιακή -και όχι μόνο- κουζίνα είναι τέτοια, που κάθε χρόνο ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δοκιμάσει νέες γεύσεις, να πειραματιστεί με νέες συνταγές και να επιστρέψει στη βάση της, το Σίδνεϊ, με λογής-λογής καλούδια στις αποσκευές της.

Τη συναντήσαμε σ' ένα τέτοιο της ταξίδι, λίγο καιρό πριν, στη Θεσσαλονίκη. Απλή και προσιτή, μας είπε πώς β¦ ανακάλυψε το φαγητό από τα παιδικά της ήδη χρόνια, πώς η θεία της, Σταυρούλα και οι φίλες της, της χάρισαν απλόχερα τους "θησαυρούς" τους- παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής που έφεραν από την πατρίδα στη μακρινή Αυστραλία- αλλά και πώς βλέπει η ίδια το μέλλον του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα, ένα είδος που "υπηρετεί" πιστά και η ίδια, οργανώνοντας ταξίδια, μέσω της Σχολής της, για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.
"Μεγαλώνοντας σ' ένα ελληνικό σπιτικό, πρώτα σ' ένα μικρό ελληνικό νησί και μετά στην Αυστραλία, σήμαινε πως ήμουν συνεχώς περιστοιχισμένη από οικογένεια, φίλους και φαγητό!", μας λέει και μας συστήνει, μέσα από το βιβλίο της, τη θεία Σταυρούλα, φτασμένη μαγείρισσα και νοικοκυρά, αλλά- κυρίως- μητρικό πρότυπο για την ίδια, αφού έχασε πολύ νωρίς τη μάνα της.
"Η θεία μου, Σταυρούλα Κάργα, είναι η πιο σημαντική επιρροή στη ζωή μου. Με πλούτισε με ό,τι έπρεπε να ξέρω για την καλής ποιότητας παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.  Η θεία μου είναι πολύ συνεσταλμένη, όταν πρόκειται να εκφράσει τα συναισθήματά της. Η στοργή της εκφράζεται μέσα από τα πιάτα που μαγειρεύειβ¦", γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της.
Το "My Greek Family Table" είναι μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση του οίκου Penguin, με πληθώρα ιστορικών στοιχείων για την προέλευση των φαγητών και των συνταγών, που με τόση ακρίβεια μας περιγράφει. "Αυτό το βιβλίο -λέει- αφορά τόσο τη μαγειρική όσο και τη σημασία της οικογένειας και των φίλων, που μοιράζονται το τραπέζι μας και αφορά και το φαγητό. Οι Έλληνες έχουν πάθος για το φαγητό τους. Ανθίζουν σαν λουλούδια, όταν είναι γύρω απ' αυτό!".
Αυτό που την παίδεψε, όπως μας εξομολογείται, στο να καταγράψει τις συνταγές είναι η ακρίβεια που χρειάζεται στο μέτρημα. Άλλωστε, η ίδια, όπως σχεδόν όλες οι έμπειρες μαγείρισσες, χρησιμοποιεί περισσότερο το μάτι απ' ό,τι το ... καντάρι.
Η Μαρία "παντρεύει" στο βιβλίο της την αρχαία ελληνική ιστορία, με τα ήθη κι έθιμα του λαού μας, την καλαματιανή καταγωγή και "κληρονομιά" της, αλλά κι ένα πολύ σημαντικό "κομμάτι" της ιστορίας της Διασποράς, αυτό των πρώτων γυναικών που έφτασαν στην Αυστραλία, με μια φωτογραφία στο χέρι και μια βαλίτσα όνειρα για μια νέα ζωή, μακριά από την πατρίδα.
Γραμμένο με πάθος και πλαισιωμένο από περίτεχνες, πολύχρωμες φωτογραφίες, στις οποίες κάθε λεπτομέρεια (από το πετσετάκι έως το κουταλάκι) έχει επιμεληθεί η ίδια, το βιβλίο (σ.σ. στην Ελλάδα μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος online από το www.books.gr) αποτελεί μια πρόσκληση- πρόκληση να ανακαλύψουμε το βάθος κι εύρος της ελληνικής κουζίνας, αλλά και να γνωρίσουμε μια νέα σε ηλικία, αλλά έμπειρη σεφ, με πάθος για το καλό, ελληνικό φαγητό, αυτό που παρασκευάζεται από αγνά προϊόντα της ελληνικής γης. Υλικά σαν κι αυτά που κουβάλησαν, με φροντίδα και τάξη στις βαλίτσες τους οι πρώτες Ελληνίδες που πήγαν στην Αυστραλία, υλικά σαν κι αυτά που η ίδια προμηθεύεται από την Ελλάδα για τα φαγητά της.
Η Μαρία ήρθε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου ν' ανακαλύψει τις νοστιμιές της βόρειας Ελλάδας. Δοκίμασε τα ξακουστά μπακαλιαράκια στα Λαδάδικα, κάθε λογής μπουγάτσα, αλλά και διάφορα άλλα πιάτα στις φημισμένες ταβέρνες της πόλης.
Το παράπονό της, όμως, είναι πως δεν υπάρχει, όπως λέει, οργανωμένη προβολή του τοπικού γαστριμαργικού προϊόντος στη βόρεια Ελλάδα και δεν δίνεται, όπως λέει, έμφαση σ' ένα είδος τουρισμού, που σε άλλα μέρη αποτελεί την ίδια την "ατμομηχανή" της ανάπτυξής τους.
Αποχαιρετώντας μας, ανανέωσε το "ραντεβού" μας για το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα φέρει στην Ελλάδα μια ομάδα Αυστραλών (κυρίως) για να τους συμπαρασύρει σ' ένα ταξίδι γεύσεων κι αισθήσεων, στα ελληνικά νησιά.

Πηγή:ΑΝΑ

Σχόλια