Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Κινητοποιήσεις αγροτών στη Β. ΕλλάδαΣε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι αγρότες του νομού Καβάλας, κατεβάζοντας αρχικά τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητώντας -μεταξύ άλλων- τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού χθες οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών Νέστου και Τεναγών Φιλίππων, αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση που είχαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Το μέλος της Επιτροπής Αγροτών Νέστου, Γιάννης Πασσαλίδης, έκανε μια αναδρομή στις μέχρι τώρα συνελεύσεις που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών με τη συμμετοχή 21 συλλόγων από 17 νομούς της χώρας. Τόνισε ότι στις συνελεύσεις αυτές συζητήθηκαν εκτεταμένα τα διογκωμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς η έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.


Υπογράμμισε ακόμα, ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν στο υπουργείο παρέμειναν αναπάντητα και οι προτάσεις του «πολιτικού, δημοκρατικού, ανοιχτού οργάνου τους δεν έτυχαν εποικοδομητικής αξιοποίησης». Τόνισε, επίσης, πως η «βιωσιμότητα του Έλληνα αγρότη» επανέρχεται ως πρωταρχικό αίτημα στο προσκήνιο και ενισχύεται το μήνυμά της από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παραγωγός.
Ο κ. Πασσαλίδης υποστήριξε τέλος, πως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, «εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ηγεσίας του υπουργείου» και συνεκτιμώντας την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά και τα θεσμικά προβλήματα του αγροτικού τομέα. Οι κινητοποιήσεις τους, τόνισε, αποτελούν το έσχατο μέτρο αντίδρασης στην αδιαφορία και την αδράνεια της Πολιτείας.
...Και οι αγρότες του νομού Σερρών
Νέο γύρο κινητοποιήσεων εξήγγειλαν, οι εκπρόσωποι δύο αγροτικών Ομοσπονδιών του νομού Σερρών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΔΑΣ), Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες θα παρατάξουν σήμερα τα τρακτέρ τους, παραπλεύρως της εθνικής Οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού και μετά από ανοικτή ψηφοφορία θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν την εθνική οδό και άλλα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.
Το ίδιο σκηνικό, θα στηθεί και στην εθνική οδό Σερρών- Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων.
Εξάλλου, στον αποκλεισμό του οδικού δικτύου από και προς το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αποφάσισε να προχωρήσει από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Αδέσμευτων Αγροτών νομού Σερρών.
Οι αγρότες μεταξύ άλλων, διεκδικούν, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας, Παύλο Αραμπατζή, το γεγονός ότι το υπόλοιπο των επιδοτήσεων θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου "έχει εξοργίσει" τον αγροτικό κόσμο.
Δηλώσεις Μπατζελή
Η χορήγηση ενισχύσεων κάθε εισοδηματικής μορφής, ύψους 480 εκατ. ευρώ και η καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων (εξόφληση ποσού πάνω από ένα δισ ευρώ) μέχρι τέλους Φεβρουαρίου, αποτελούν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών της Χαλκιδικής, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση.
Η κ. Μπατζελή κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και να διεκδικήσουν την προστασία των προϊόντων τους, τον έλεγχο των εισροών και την εξυγίανση της αγοράς.
Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τις πρακτικές από "το χωράφι στο ράφι".

Aπό:http://www.ana.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.