Που θα βρει η κυβέρνηση 4 δις ευρώ για τον Καλλικράτη; – Νικήτας Κακλαμάνης στη «Real»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στη Χρύσα Ταβουλάρη για τη «Realnews», εμμέσως πλην σαφώς διαψεύδει τα περί εντάσεων και συμφωνεί... από τα τρία και στα τρία με τον κ. Σαμαρά: δηλαδή, αν και κάνει λόγο για την ανάγκη συναίνεσης δικαιώνει τη Ν.Δ. που μιλά για «κομματική κοπτοραπτική» στο «Καλλικράτης», λέγοντας «τα 4 δισ. τα οποία αποδέχεται και η κυβέρνηση, που απαιτούνται για τη πρώτη τριετία πρέπει να μας πουν από πού θα βρεθούν. Ορθώς λοιπόν η Ν.Δ. εκφράζει τις επιφυλάξεις της». Δηλώνει ότι τον εξέπληξε ευχάριστα ο πρόεδρος του κόμματος όταν διαφώνησε με το γερμανικό εκλογικό μοντέλο. «Βεβαίως χρειάζεται διάλογος ανοιχτός και επί της ουσίας. Άλλο Γερμανία, άλλο Ελλάδα», ενώ ταυτίζεται με τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Ν.Δ. στο μεταναστευτικό και στην παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας, τονίζοντας ότι «με αυτά τα θέματα δεν παίζουν εκλογικά παιχνίδια». Τέλος, σε ερώτηση για τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα, αν και, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, είναι νωρίς να κριθεί η κυβέρνηση. Εντούτοις, της συνέστησε λιγότερη επικοινωνία και περισσότερα αποτελέσματα.

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη στη Χρύσα Ταβουλάρη για τη «Realnews»


-Αλλάζει ο διοικητικός χάρτης της χώρας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι υποδομές κ.λπ. ή και πάλι θα κάνουμε κριτική «για το πώς απέτυχε ένα σωστό μέτρο»;
"Άλλο νέος διοικητικός χάρτης και άλλο «ουσιαστική μεταρρύθμιση» της πάσχουσας διοικητικής δομής της χώρας μας. Το πρώτο απλά περιλαμβάνει, για λόγους εντυπώσεων, συνενώσεις δήμων, το δεύτερο, που είναι το αιτούμενο από εμάς και θέλω να πιστεύω και από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει κυρίως μεγάλες θεσμικές, αναπτυξιακές, περιφερειακές, οικονομικές αλλαγές και βεβαίως τη νέα χωροταξία. Γι' αυτό και η θέση της ΚΕΔΚΕ είναι καθαρή: «ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις», όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις του συνεδρίου μας."
-Πάντως, το «Καποδίστριας» δεν έδρεψε δάφνες... Οι συνενωμένοι δήμοι δεν κατάφεραν και πολλά πράγματα. Αντίθετα, περιοχές ολόκληρες στην περιφέρεια εγκαταλείφθησαν γιατί ο δήμος και τα συμφέροντα των δημοτικών αρχόντων ήταν πλέον στο «κέντρο» της περιοχής...
"Ο «Καποδίστριας» πράγματι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ακριβώς γιατί δεν «προικίστηκε» ούτε με τις απαραίτητες υποδομές, ούτε στη ρίχτηκε οικονομικά. Και για έναν ακόμη λόγο. Οι συνενώσεις ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, αποτέλεσμα πολύχρωμου πολιτικού συμβιβασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το φαινόμενο αυτό δεν πρέπει να παρουσιαστεί και τώρα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων στο σημείο αυτό είναι μεγάλες."
-Το ΠΑΣΟΚ μιλά για οικονομίες κλίμακας, η Ν.Δ. επιμένει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για προχειρότητα...
"Οι οικονομίες κλίμακος μπορεί να προκύψουν σίγουρα, όχι και τόσο μεγάλες, μετά την παιδική ηλικία του «Καλλικράτη». Τα 4 δισ. όμως, τα οποία αποδέχεται και η κυβέρνηση, που απαιτούνται για την πρώτη τριετία πρέπει να μας πουν από πού θα βρεθούν. Ορθώς λοιπόν η Ν.Δ.-και όχι μόνο- εκφράζει τις επιφυλάξεις της. Η οικονομική αυτοτέλεια του εγχειρήματος είναι βασική προϋπόθεση και της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ). Και όλα αυτά κάτω από την πολιτική τρομοκρατία των Βρυξελλών για το Σύμφωνο Σταθερότητας."
-Η Ν.Δ. φοβάται «κομματική κοπτοραπτική» στις συνενώσεις. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
"Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ενώ ο κ. Ραγκούσης μάς είπε ότι το σχετικό κείμενο θα δοθεί σε δεύτερη φάση, μέσα στο κείμενο του αναφέρεται ο αριθμός 370 νέοι δήμοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι «φρόντισε πριν από εμάς για εμάς»; Κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, άρα ευλόγως η Ν.Δ. φοβάται «κομματική κοπτοραπτική». Τέτοιου είδους διάλογος δεν μπορεί να γίνει. Τα κριτήρια των συνενώσεων η ΚΕΔΚΕ τα έχει οριοθετήσει και δεν τα διαπραγματεύεται."
-Πώς θα σχολιάζατε τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;
"Εγώ δεν πιστεύω σε 100 ή 200 ημέρες εγώ θέλω να βλέπω, όπως όλοι οι πολίτες συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τέτοια δεν υπήρξαν, αντίθετα κάθε εβδομάδα μαθαίναμε από εσάς τους δημοσιογράφους ότι κυριαρχούσε το «δεν γνωρίζει η Αριστερά τι ποιεί η Δεξιά». Πάντως, είναι νωρίς να κριθεί η κυβέρνηση. Συνιστώ «λιγότερη επικοινωνία, περισσότερα αποτελέσματα»."
-Είναι μονόδρομος η λογική της επιβολής φόρων;
"Γιατρός είμαι, όχι οικονομολόγος. Η κοινή λογική λέει ότι σε περιόδους ύφεσης για να προκύψει ανάπτυξη, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, ο κόσμος πρέπει να έχει λεφτά στην τσέπη του. Χρειάζονται επενδύσεις, που για να έλθουν, μεγάλες και μάλιστα από το εξωτερικό, χρειάζονται φορολογικά κίνητρα και όχι αντικίνητρα. Πολύ φοβούμαι ότι πάλι ο μικρομεσαίος θα πληρώσει τον λογαριασμό."
-Εκλογικός νόμος. Γερμανικό μοντέλο ή διάλογος για ελληνικό μοντέλο, όπως πρότεινε ο Αντ. Σαμαράς;
"Ο κ. Σαμαράς με εξέπληξε ευχάριστα σε αυτό το σημείο, γιατί και η αντίδραση του ήταν άμεση αλλά κυρίως γιατί, ενώ ο θρυλούμενος εκλογικός νόμος είναι κατ' εξοχήν αρχηγοκεντρικός, τοποθετήθηκε αρνητικά, λέγοντας «δεν με ενδιαφέρουν τα αρχηγικά φέουδα». Βεβαίως, χρειάζεται διάλογος ανοιχτός και επί της ουσίας. Άλλο Γερμανία, άλλο Ελλάδα. Γιατί σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο θα έπρεπε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των βουλευτών."
-Μεταναστευτικό. Γιατί τόσος φόβος από την πλευρά της Ν.Δ.; Είναι σαν να μην έχει εμπιστοσύνη στην ελληνικότητα μας και προσπαθεί να την προστατεύσει...
"Άλλο εκλογικά δικαιώματα στους ομογενείς, άλλο ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και δέχονται την ελληνική παιδεία και άλλο ελαχιστοποίηση των προϋποθέσεων, μετατρέποντας έτσι τη χώρα μας σε παράδεισο των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ψυχών. Αλήθεια, οι υποστηρικτές αυτής της δεύτερης άποψης γνωρίζουν ότι υπάρχει στην ελληνική γλώσσα μία λέξη που λέγεται «δημογραφικό»; Με αυτά τα θέματα δεν παίζουν εκλογικά παιχνίδια."
-Συναντηθήκατε με τον Αντ. Σαμαρά. Να εικάσουμε ότι λύθηκαν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις σας;
"Στην Ελλάδα, αυτονόητα πράγματα επενδύονται πολλές φορές με μανδύα μύθου. Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε συγκεκριμένη ατζέντα, θα ακολουθήσουν κι άλλες- και μόνο από τη διάρκεια της (μιάμιση ώρα) αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήταν ουσιαστική και σε άριστο κλίμα. Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν, αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές Κασσάνδρες θα διαψευστούν."

Aπό: NewsTime

Σχόλια

  1. Ο Γιωργακης ειπε ,λεφτα υπαρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βιάστηκαν τα δησιογραφικά κοράκια να προκαλέσουν εμφύλιο στη Ν.Δ μετά την εκλογή Σαμαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.