Ζητούν έρευνα για την κήρυξη της Η1Ν1 σε πανδημία


Τη δημιουργία μίας επιτροπής διερεύνησης που θα εξετάσει "την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών", ζητούν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα θέμα που θα συζητήσουν στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, δήλωσε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Βόνταργκ. Ο Βόνταργκ είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιδημιολόγος που έχει επικριθεί σφοδρά για την στάση του όσον αφορά τον ιό Η1Ν1, που σύμφωνα με εκείνον, χαρακτηρίστηκε λανθασμένα πανδημία "υπό την πίεση των εργαστηρίων".
Ο Γερμανός σοσιαλιστής θέλει το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει από τα μέλη του να διενεργηθούν "έρευνες για τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο". Πρόκειται επίσης να ερευνηθεί πώς και σύμφωνα με ποια επιστημονικά στοιχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρινε ότι πρόκειται για μία πανδημία "προκειμένου να αποφευχθούν άλλοι λανθασμένοι συναγερμοί".


Σε κείμενο που υπογράφεται από βουλευτές δέκα χωρών ο Βόνταργκ αναφέρει ότι τα εργαστήρια "υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προοριζόταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού". "Εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα", προσθέτει το κείμενο.
Την πιθανότητα να ακυρώσει τμήμα της παραγγελίας εμβολίων κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 από τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε η Γερμανία. "Έχουμε εξασφαλίσει με τη GlaxoSmithKline την ευελιξία να ακυρώσουμε μία μεγάλη παραγγελία εμβολίων που πλεονάζουν", δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Μέχτχιλντ Ρος Λούτμαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του ομοσπονδιακού κράτους, των κρατιδίων και της φαρμακοβιομηχανίας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο όγκος των παραγγελιών που έχει ακυρωθεί, ενώ μία τελική συμφωνία μεταξύ των εταίρων αναμένεται μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια είχαν παραγγείλει αρχικά 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Στη Γερμανία, έχουν ήδη παραδοθεί 20 εκατομμύρια δόσεις ενώ έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε πληθυσμό 82 εκατομμύρια κατοίκων έχουν εμβολιαστεί.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σχόλια