Προτάσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα της διακυβέρνησης, διαβίβασε στον πρόεδρο Χριστόφια ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Τη δήλωση επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου , ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα ενημερώσει τα κόμματα, που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφορικά με το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων και θα διαβουλευθεί μαζί τους, καθώς, όπως είπε, οι προτάσεις σχετίζονται με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο στις προτάσεις, που από τουρκοκυπριακής πλευράς χαρακτηρίζονται ως "άνοιγμα καλής πρόθεσης", συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
Στη νέα διοίκηση ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα πρέπει να εκλέγονται από τους δύο "λαούς". Οι Ε/Κ θα δίνουν ψήφο στο "τουρκικό νησί" και οι Τούρκοι στο "ε/κ νησί". Δηλαδή, θα γίνεται διασταυρούμενη ψηφοφορία. Π.χ. ένας υποψήφιος, ο οποίος θα έχει πάρει το 40% των ψήφων στην "τουρκική" πλευρά, θα παίρνει και ένα ποσοστό ψήφων 10% από την ε/κ πλευρά.
Στο νέο εταιρικό κράτος ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος θα έχουν δικαίωμα βέτο για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το FIR του "τουρκικού" ιδρυτικού κράτους θα συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο του Βορρά και το FIR του ε/κ ιδρυτικού κράτους τον εναέριο χώρο του Νότου. Η ε/κ πλευρά είναι υπέρ του να υπάρχει στο νησί μία γραμμή FIR.
Για την προστασία της ισορροπίας Τούρκων - Ελλήνων στο νησί θα πρέπει και οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, που απολαμβάνουν και οι Έλληνες πολίτες. Ο Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να έχουν στο νέο κράτος δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης, απόκτησης ακινήτων και εργασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «ο Γ.Γ. ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους, επιδεικνύοντας ευελιξία και ηγετικές ικανότητες».
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού είναι πεπεισμένος ότι επωφελείς λύσεις για όλους, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, είναι διαθέσιμες και είναι βέβαιος ότι από κοινού οι δύο ηγέτες έχουν πολιτικό θάρρος και όραμα που απαιτούνται για την επίτευξη προόδου».
Τέλος, σημειώνεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας διαβεβαίωσε τους δύο ηγέτες για την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την προσωπική του».
Aπό: http://www.ana.gr/
Σχόλιο:
Καλά πόσα FIR θα έχουν στην Κύπρο ;
Eίναι στα καλά τους, δεν πιστεύω να αποδεχθούν οι κύπριοι τέτοια "αστεία" πρόταση, η οποία σημαίνει ωμή παραβίαση διεθνών κανόνων, συμβάσεων και θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία..
Εκτός όλων των άλλων τι "σοι" κράτος θα είναι αυτό με 2 FIR;
Θα θελα να είχα 1 και 2 και 3 FIR....
Ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα έχεις τέτοιους φίλους δεν φοβάσαι τίποτα...