Tα προβλήματα της Ελλάδας δεν αφορούν μόνον τους Έλληνες


Σχόλια μετά την ήπια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Presse για τις δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο CBS σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο. 

«Αναγκαία υποβάθμιση», είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή την ήπια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s. «Οι αμαρτωλοί της οικονομικής κρίσης είναι γνωστοί. Οι τραπεζίτες εδώ και καιρό παίρνουν κανονικά τα μπόνους τους και οι οίκοι αξιολόγησης εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της φήμης τους. Έτσι για παράδειγμα η οικονομική μοίρα της Ελλάδας εξαρτάται από έναν οίκο αξιολόγησης. Εάν η αμερικανική Moody’s υποβαθμίσει και άλλο την ελληνική οικονομία, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ στενά για το ελληνικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες τον επόμενο χρόνο και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπάρχει πιθανότητα να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση».

Και το σχόλιο της FAZ συνεχίζει: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να χτυπήσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Θα πρέπει τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης να μην τις λαμβάνει ως κριτήριο για την ποιότητα των ομολόγων. Ένα καλύτερο μέτρο προσφέρει η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Όποιος δεν το τηρεί θα πρέπει γνωρίζει ότι θα μειώνεται η αξία της εγγύησης των ομολόγων του. Και με μια νέα παραβίαση η αξία θα μειώνεται περαιτέρω. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυόταν το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα αποδυναμωνόταν ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης».


Όσον αφορά τα οικονομικά, η SDZ επισημαίνει ότι χθες παρατηρήθηκε ένα σπάνιο φαινόμενο στις χρηματαγορές. «Και η Moody’s μετά τους άλλους οίκους αξιολόγησης που είχαν προηγηθεί υποβάθμισε την Ελλάδα. Για την εξαντλημένη χώρα του ευρωπαϊκού νότου αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκει στο μέλλον χρήματα πληρώνοντας περισσότερα, και αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα. Ωστόσο οι επενδυτές δεν αντέδρασαν κάνοντας πωλήσεις, αλλά με ανακούφιση. Απλά και μόνον επειδή περίμεναν χειρότερα και επειδή ο οίκος αξιολόγησης βρήκε να πει και μερικά καλά λόγια. Μία υποβάθμιση ως ενδιάμεση νίκη. Σε τέτοια δεινή θέση έχουν περιέλθει οι Έλληνες».

«Σε ένα κοινό νόμισμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν αφορούν μόνον τους Έλληνες. Είναι πια καιρός οι γείτονες της ευρωζώνης να μην είναι απλοί παρατηρητές του πώς μία χώρα βλάπτει τους άλλους».

Σχόλια