Τέμπη: Tελικά Μέτρα για την κυκλοφορία


Με εκτροπή της κίνησης σε παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ιταλός μηχανικός, επικεφαλής της ανάδοχης κοινοπραξίας. Για τουλάχιστον ένα μήνα θα παραμείνει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών.
Κυκλοφοριακό κομφούζιο έχει δημιουργηθεί στο Νομό Λάρισας, μετά το κλείσιμο των Τεμπών. Αυτό προκύπτει διότι οι εναλλακτικές διαδρομές που έχουν υιοθετηθεί δεν διαθέτουν αξιόπιστα οδικά δίκτυα και τη δυνατότητα να "σηκώσουν" τόσο κυκλοφοριακό φόρτο. Επιπλέον η έλλειψη επαρκούς σήμανσης δημιουργεί δυσκολίες, ενώ απαιτούνται και διορθωτικές παρεμβάσεις στα οδοστρώματα των δρόμων που χρησιμοποιούνται. Στο Νομό Λάρισας στα διόδια υπάρχει ελεύθερη διέλευση.
Όπως ανακοίνωσε η τροχαία, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (κόμβος Κορινού Πιερίας) προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται εκ νέου στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.
Επίσης, όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που κινούνται επί της ΠΑΘΕ, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από το Κλειδί Ημαθίας προς την Εγνατία Οδό Βέροιας-Κοζάνης απ' όπου μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Ελασσόνας-Τυρνάβου-Αμπελώνα-Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.
Τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Συκουρίου προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης-Αμπελώνα-Τυρνάβου-Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.
Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που ακολουθούν διαδρομή προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται επίσης από τον κόμβο Συκουρίου και θα ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το Μικρό Ελευθεροχώρι και στη συνέχεια μέσω της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Βέροιας θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο «Κλειδί» Ημαθίας. Η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύσουν οι έκτακτες διαδρομές.
Επίσης, έχουν σταλεί αποχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και της Ελασσόνας, ώστε να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση χιονόπτωσης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ελικόπτερο το οποίο θα βρίσκεται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Από την Κυριακή ενισχύονται και οι συρμοί του ΟΣΕ στο τμήμα Αθήνα -Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διευκόλυνση των επιβατών.
Παράλληλα αποφασίστηκαν μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών, ενόψει των γιορτών.
Το πόρισμα των Ελβετών εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Σχόλια