Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέλλον δεν θα κριθεί μόνο από τον δραστικό περιορισμό των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και από τη χρήση εναλλακτικών τεχνολογιών και τον τερματισμό της ενεργειακής σπατάλης.
Για τον Ιβο ντε Μπέρ, επικεφαλής της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ για το κλίμα, δεν τίθεται καν το ερώτημα αν οι χώρες του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν ή όχι την κλιματική αλλαγή, αλλά το πόσο γρήγορα και με ποιά αποτελέσματα. Θεωρεί δεδομένο ότι στην Κοπεγχάγη απαιτείται μια διεθνής δεσμευτική συμφωνία. «Και χωρίς αυτά τα μέτρα όμως ο πλανήτης είναι υποχρεωμένος να κινηθεί προς μια δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο αξιωματούχος των ΗΕ: «Καμιά φορά σκέπτομαι πώς θα ήταν οι διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης, αν αυτές γίνονταν πριν από 50 χρόνια. Τότε οι άνθρωποι απέκλειαν πως κάποτε θα μετακινούμαστε μαζικά με τα αεροπλάνα και πως κάθε σπίτι θα είχε χώρους υγιεινής. Έχοντας προφανώς στο μυαλό τους το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στις τιμές και τη διασφάλιση της ενέργειας ή την ποιότητα του αέρα. Πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε ευρέως σήμερα είναι ξεπερασμένες».
Έως το 2020 αποστολή δεμάτων χωρίς επιβάρυνση του κλίματος
Ένας κόσμος με πολύ λιγότερους ρύπους διοξειδίου δεν εξαρτάται μόνο από την κλιματική αλλαγή, πιστεύει και ο Ράινερ Βεντ, διευθυντής του τμήματος πολιτικής και βιωσιμότητας της DHL, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λογιστικής υποστήριξης: «Μέχρι το 2020 επιδιώκουμε μια αύξηση της αποδοτικότητας κατά 30% ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι φιλόδοξος στόχος, το γνωρίζω. Στόχος μας είναι να προτείνουμε στους πελάτες μας προϊόντα χωρίς ρύπους. Που σημαίνει ότι εταιρίες ή ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν γράμματα και δέματα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με διοξείδιο του άνθρακα.
Η Κοπεγχάγη είναι μόνο αφετηρία
Η σημαντική αρχή πρέπει να γίνει ωστόσο στην Κοπεγχάγη. Μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα. Η υπόθεση του κλίματος βρίσκεται πλέον στα χέρια των πολιτικών. «Ό τι άλλο χρειάζεται το έχουμε ήδη», λέει ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος των ΗΕ UNEP Αχιμ Στάινερ: «Έχουμε τις τεχνολογίες, έχουμε τα οικονομικά μοντέλα. Αυτό που μας λείπει είναι μια συμφωνία για πως θα επιτύχουμε από κοινού στόχους που έχουν οριστεί και παρουσιαστεί στην Κοπεγχάγη».
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συμφωνία στην Σύνοδο αποτελεί μονόδρομο γιατί το κόστος της αδράνειας είναι πολλαπλάσιο από οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: DEUTSCHE WELLE, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5012881,00.html
Πηγή: DEUTSCHE WELLE, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5012881,00.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.