Ένας κινέζικος δράκος στα ελληνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών



Της Ρόης Χάικου

Έρχεται από την Κίνα, αποτελεί έναν εκ των κολοσσών για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και «ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει». Πρόκειται για την Huawei, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή προηγμένων λύσεων δικτύου για εταιρείες τηλεφωνίας και κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Ο Alan Guo, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Ελλάδος, μίλησε στο Capital.gr για τα σχέδια της εταιρείας στη χώρα μας και την μέχρι σήμερα παρουσία της. “Ήρθαμε στην ελληνική αγορά πριν από περίπου 5 χρόνια. Από τότε έχουμε αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τους Έλληνες παρόχους, τους οποίους πλέον δεν θεωρούμε απλούς πελάτες αλλά στενούς μας συνεργάτες”, ανέφερε ο κ. Guo. Στο ελληνικό χαρτοφυλάκιό των πελατών της περιλαμβάνονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι OTE, Cosmote, Vodafone και Wind.

Ο κινέζικος κολοσσός των τηλεπικοινωνιακών δικτύων δηλώνει ότι “η Huawei ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει”. Η διοίκηση της διαβλέπει ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, γι΄ αυτό και αποσκοπεί στη μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων της, σχεδιάζοντας περαιτέρω επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ενδιαφέρον υπάρχει και για το σχέδιο ανάπτυξης δικτύου VDSL του ΟΤΕ, κάτι που θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τον οργανισμό.
Το ελληνικό τμήμα της εταιρείας υπάγεται στο περιφερειακό «αρχηγείο» της Ευρώπης, το οποίο πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, με ετήσιο ποσοστό αύξησης 45%. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Huawei φαίνεται να έχουν μεγαλύτερα σχέδια για τη χώρα μας, αναφορικά με την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή.
Ήδη, τα προϊόντα και οι λύσεις της Huawei έχουν αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί πλήρως σε περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες από τους σημαντικότερους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους συμπεριλαμβανομένων των British Telecom, Vodafone, France Telecom/Orange, Deutsche Telekom, Telefonica O2, Telecom Italia, Swisscom, TeliaSonera κ.α.




Οι συνεργασίες

Η πρώτη της συνεργασία στη χώρα μας έγινε το 2005 με την Q-Telecom, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύει και κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα. Το 2006 επιλέγεται από τον OTE ως προμηθευτής DSLAM, δηλαδή του εξοπλισμού που μπαίνει στους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους των παρόχων προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα για ευρυζωνικές συνδέσεις τεχνολογίας DSL, και άλλων λύσεων (όπως Metro Ethernet).
Ένα χρόνο μετά, παρείχε τερματικά προϊόντα σε Vodafone, OTE, Cosmote, και Wind, ενώ κλείνει ακόμη δύο συμφωνίες με την Vodafone: η Huawei καθίσταται ως αποκλειστικός προμηθευτής της για τεχνολογία πρόσβασης σε δίκτυα 3G στην Ελλάδα, ενώ συμφωνείται και η διάθεση των πρώτων συσκευών κινητής τηλεφωνίας με το λογότυπο του παρόχου, καθώς και άλλων συσκευών τερματισμού όπως modem και καρτών δεδομένων (data cards) της Huawei. Το 2008 ενισχύει τη συνεργασία της με τον OTE με παροχή τεχνολογίας DWDM (για ανάπτυξη δικτύων κορμού).
Φέτος η Huawei έφερε πρώτη στην χώρα μας τις υψηλότερες ταχύτητες κινητού ευρυζωνικού Internet, πάλι για λογαριασμό της Vodafone. Από τον Νοέμβριο το ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας παρέχει τη δυνατότητα για μέγιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 28,8 Mbps και αποστολής έως 5,8 Mbps, μέσω της τεχνολογίας HSPA+ και ΜΙΜΟ (High Speed Packet Access, Multiple Input Multiple Output). Οι συνδρομητές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πραγματική ευρυζωνική εμπειρία και ταχύτατες υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων, πρόσβασης στο Internet, διαδραστικών εφαρμογών, τηλεδιασκέψεων και πρόσβασης σε ιδιωτικά εταιρικά δίκτυα. Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες παρέχονται αρχικά σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και θα επεκταθούν σταδιακά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ θα είναι εμπορικά διαθέσιμες μέσα στο τρέχον έτος.

“Πράσινες” επενδύσεις και καινοτομία

Ο κινέζικος όμιλος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, με στόχο να αποτελεί έναν υγιή “πράσινο” οργανισμό. Στόχος της, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, είναι μέσα στο 2011 να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 30%, και ήδη βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου.
Επίσης, δίνει μεγάλη έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D), όπου και απασχολείται το 43% του προσωπικού της και είναι πρώτη σε 1.737 αιτήσεις για τη Συνθήκη Ευρεσιτεχνίας (PCT) που υποβλήθηκαν το 2008, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Μάλιστα, έχει καταθέσει συνολικά 35.773 αιτήσεις για πιστοποιήσεις ευρεσιτεχνίας και είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο από μια κινέζικη εταιρεία.
Τα προϊόντα και οι λύσεις της Huawei διατίθενται σε περισσότερες από 100 χώρες, εξυπηρετώντας 36 από τους 50 κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διεθνώς. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με μερίδιο αγοράς 20% και την μεγαλύτερη στον τομέα κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών.

απο: http://repoupame.blogspot.com/2009/12/blog-post_17.html,
       http://www.capital.gr/

Σχόλια