Αποφασισμένη η κυβέρνηση να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου
Του Κωνσταντινου ZουλαΑποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου φέρεται η κυβέρνηση, παρά την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. η οποία διά του κ. Αντ. Σαμαρά αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο σπάσιμο του εκλογικού χάρτη σε μονοεδρικές περιφέρειες. Συνεργάτες του κ. Γ. Ραγκούση επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνον εμμένει στην αρχική της θέση, αλλά ότι η οριστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθεί μέχρι τη 15η Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, όπως είχε δεσμευθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Αφήνουν, δηλαδή, να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, γεγονός που συνεπάγεται ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί όχι στις επόμενες, αλλά στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές (όπως ορίζει το Σύνταγμα).
Αν κάτι, ωστόσο, δεν έχει ακόμη αναδειχθεί, είναι ότι αντιδράσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν εκδηλώνονται μόνον στον χώρο της αντιπολίτευσης. Σοβαρές ενστάσεις καταγράφονται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα από κορυφαία στελέχη του, τα οποία μόνον ευμενώς δεν αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες αλλαγές.
Κατά πληροφορίες της «Κ», τρία είναι τα κεντρικά ζητήματα που προφανώς λόγω των «υπόγειων» αυτών αντιδράσεων δεν έχουν ακόμη γίνει επίσημες θέσεις του κυβέρνησης.
Το πρώτο αφορά σε καθεαυτή τη λογική του «σπασίματος» όλης της χώρας σε μονοεδρικές περιφέρειες. Στις σκέψεις της επιστημονικής επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση είναι 180 βουλευτές να εκλέγονται μέσω των νέων μονοεδρικών περιφερειών και 120 μέσω λίστας σε 11 -μάλλον- ευρείες περιφέρειες στις οποίες επίσης θα «κατατμηθεί» η χώρα. Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όπως ο εμπειρότατος περί τα εκλογικά συστήματα κ. Κώστας Σκανδαλίδης, δεν κρύβουν τις σοβαρότατες επιφυλάξεις τους για την πολυδιάσπαση κυρίως των αυτοτελών δήμων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Α΄ Αθήνας. Και τούτο διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «αυτονομηθούν» ως μονοεδρικές περιφέρειες ακόμη και περιοχές με στοιχεία... γειτονιάς, όπως οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι ή και η Κυψέλη οι οποίες ενδεχομένως θα εκλέγουν τον δικό τους βουλευτή με αμιγώς τοπικιστικά κίνητρα. Για τον λόγο αυτό ο πρώην υπουργός αντιπρότεινε ειδικώς οι μεγάλες περιφέρειες (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Β΄ Θεσσαλονίκης και υπόλοιπο Αττικής) να μη διασπασθουν σε μονοεδρικές, αλλά ολιγοεδρικές, πρόταση, ωστόσο, που δεν υιοθετήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Κατάργηση του σταυρού
Ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, όμως, φαίνεται να προκαλεί η φημολογούμενη πλήρης κατάργηση του σταυρού προτίμησης, για την οποία επίσης παραμένει άγνωστη η τελική εισήγηση του ΠΑΣΟΚ. Αν υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, κάθε κόμμα θα «κατεβάζει» ένα μόνον υποψήφιο στις μονοεδρικές περιφέρειες, γεγονός που από μόνο του καταργεί τη λογική του σταυρού. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, με μεγάλη προσωπική εκλογική δύναμη, όπως π.χ. ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, θεωρούν εντελώς εσφαλμένη για την αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών μια τέτοια επιλογή, προκρίνοντας τη δυνατότητα να διεκδικούν 2 ή και 3 βουλευτές του ίδιου κόμματος κάθε μονοεδρική. Αλλα στελέχη, αντιθέτως, όπως ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της κατάργησης του σταυρού, ενώ κατά πληροφορίες και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διεμήνυσε στον κ. Ραγκούση πώς αν διατηρηθεί ο σταυρός, κάθε προσπάθεια να καταργηθεί το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα θα είναι ατελέσφορη.
Συναφές με το προηγούμενο είναι και το τρίτο ζήτημα που προκαλεί ενδοπασοκικές αντιδράσεις, καθώς σχετίζεται με τον τρόπο επιλογής των βουλευτών. Παρά τις επίμονες διαβεβαιώσεις του κ. Ραγκούση ότι οι υποψήφιοι θα προκύπτουν από εσωκομματικές τοπικές εκλογές, δεν είναι λίγα τα στελέχη που υποστηρίζουν ότι η οργάνωση των κομμάτων δεν είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια ευθύνη και εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως το νέο σύστημα ενισχύσει εντέλει ακόμη περισσότερο την ήδη τεράστια ισχύ που έχει ο εκάστοτε αρχηγός τους.
Αρνηση της Ρηγίλλης
Σημειώνεται ότι το τελευταίο αυτό ζήτημα ανεδείχθη ως κεντρικό επιχείρημα και από τη Ν.Δ., προκειμένου να «αιτιολογηθεί» η άρνησή της να στηρίξει την επικείμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της Ρηγίλλης που αίφνης υποστηρίζουν τη νέα αυτή γραμμή ουδόλως βέβαια εξηγούν πώς εμφανίζονται σήμερα επικριτές ενός συστήματος που υποσχέθηκε προεκλογικώς ακόμη και ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, ερωτήματα προκαλεί και η στάση του κ. Σαμαρά ο οποίος ενώ είχε δεσμευθεί ότι η Ν.Δ. θα διαμορφώσει συλλογικώς την επίσημη άποψή της για τον εκλογικό νόμο, έσπευσε να την προκαταλάβει μόνος του, αλλάζοντας εκ βάθρων τη θέση του προκατόχου του, χωρίς μάλιστα να το παραδέχεται δημοσίως...
Σε κάθε περίπτωση, για να γίνουν αντιληπτές οι δυσκολίες του εγχειρήματος που δρομολογεί το ΠΑΣΟΚ, αξίζει να αναφερθεί μια ακόμη σοβαρότατη παράμετρος του υπό διαμόρφωση εκλογικού συστήματος. Αυτή που σχετίζεται με το περιβόητο 3%, το οποίο σήμερα απαιτείται για την είσοδο κάθε κόμματος στη Βουλή. Αν υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, εξυπακούεται πως ακόμη και ανεξάρτητοι βουλευτές θα μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς κομματική υποστήριξη κάποιες από τις μονοεδρικές έδρες της χώρας. Το ερώτημα, ωστόσο, που δεν έχει ακόμη απαντηθεί από την κυβέρνηση, είναι πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπισθούν οι συνέπειες τυχόν αυτόνομης καθόδου των μουσουλμάνων βουλευτών της Θράκης...
Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_20/12/2009_384315
Σχόλιο:
Ρε δεν πάτε να πιείτε καμιά Γερμανική μπύρα, μπας και "συνέλθετε"...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.