Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελλάδα πρώτη στην πειρατία


Σε μία κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη μη νόμιμη χρήση και εκμετάλλευση των πνευματικών έργων και των προϊόντων πολιτισμού στο διαδίκτυο συναντήθηκαν εκπρόσωποι των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, χτες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, καθώς η Ελλάδα προκαλεί ανησυχία με το να είναι πρώτη στην παράνομη ανταλλαγή στο Διαδίκτυο αρχείων που περιέχουν πνευματικά έργα και πρώτη στην κατανάλωση πλαστών και παραποιημένων προϊόντων στον κόσμο.
Συγκεκριμένα το 2008 κατέβηκαν νόμιμα από το Διαδίκτυο 240.000 μουσικά έργα, ενώ αντίστοιχα τα μουσικά έργα που διακινήθηκαν παράνομα ανέρχονται στα 155.000.000, ενώ σχεδόν 4 στις 10 ταινίες που διακινούνται στην Ελλάδα είναι πειρατικές. Υπολογίζεται πως κάθε συνδρομητής συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο κατεβάζει παράνομα κατά μέσον όρο 10 μουσικά έργα τον μήνα.
Για πρώτη φορά οι 14 υπογράφοντες Οργανισμοί, που εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων δικαιούχων στην Ελλάδα και τις παραγωγικές δυνάμεις προϊόντων πολιτισμού, σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης, σύγκλισης, έκφρασης θέσεων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς το κοινό και την Πολιτεία, η οποία εκλήθη μέσω των οργάνων της να πάρει θέση για τη προστασία των πνευματικών/συγγενικών/ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.
Επίσης σε ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένης πολιτικής και κλίμα ομόψυχης από κοινού συνεργασίας κοινοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον Τύπο την Πολιτεία το κοινό διατυπώνοντας τις προθέσεις τους για διεύρυνση των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού και των προϊόντων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.