Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Και τα «μαύρα ταμεία», θέλουν το "Γερμανό" τους.


Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς σήμερα και η «Διεθνής Διαφάνεια» κατατάσσει τη Γερμανία στην 14η θέση. Πριν από τρία χρόνια όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά:το σκάνδαλο της Siemens συντάραξε τη γερμανική κοινή γνώμη.

Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσει ο Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens, στον γερμανικό κολοσσό για να αποφύγει προσφυγή του πρώην εργοδότη του εναντίον του.
Ο γνωστός «Μίστερ Siemens» δεν μπορούσε να φανταστεί αυτή την εξέλιξη ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του.

Πριν από τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε έφοδο στα γραφεία της Siemens και σε σπίτια στελεχών της επιχείρησης, έχοντας σοβαρές ενδείξεις πως στελέχη της υπεξαίρεσαν χρήματα, με τα οποία δωροδοκούσαν δυνητικούς πελάτες του γερμανικού κολοσσού. Δηλαδή διατηρούσαν παράλληλα «μαύρα ταμεία» για δωροδοκίες και μίζες.
Δύο μήνες μετά από την έφοδο των διωκτικών αρχών, ο τότε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Χάινριχ φον Πίρερ αναγκάστηκε να δηλώσει στην ΓΣ της εταιρείας ότι τελικά τα μέτρα κατά της διαφθοράς που έλαβαν δεν απέδωσαν: «Ήμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο παρελθόν για ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά για την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Λυπούμαι βαθύτατα, διότι όπως φαίνεται δεν τα καταφέραμε, έτσι όπως θα έπρεπε.»
Μίζες και δωροδοκίες: από την Ρωσία, την Ελλάδα μέχρι και την Αφρική
Από τότε και επί μήνες ερχόταν στο φως της δημοσιότητας νέες πτυχές του σκανδάλου. Καθημερινά αυξανόταν το ποσό που είχε συσσωρευτεί στα μαύρα ταμεία και πλήθαιναν οι πληροφορίες για διασυνδέσεις με πελάτες της Siemens στο εξωτερικό.
Κυρίως το τμήμα της σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιούσε συστηματικά τα «μαύρα ταμεία» για να πληρώνει μίζες σε συμβούλους, δημοσίους υπαλλήλους, πολιτικούς και σε εταιρείες - μαϊμούδες που διευκόλυναν τη σύναψη ευνοϊκών συμφωνιών για τα πακέτα σταθερής τηλεφωνίας της Siemens.
Η Εισαγγελία διαπίστωσε ότι το δίκτυο άρχιζε από την Ρωσία και την Ελλάδα και έφθανε μέχρι την Αφρική.
Η τακτική αυτή μάλιστα εντατικοποιήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας του Μονάχου, κατά την διάρκεια της θητείας του Χάινριχ Πίρερ. Έτσι τον Απρίλιο του 2007 ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να τον διαδεχθεί ως πρόεδρο στο εποπτικό συμβούλιο της Siemens ο Γκέρχαρντ Κρόμε.
Ο Κρόμε δρομολόγησε διαδικασία κάθαρσης με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στον όμιλο, καθώς οι Αμερικανοί απειλούσαν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων.
Με το σύστημα των «μαύρων ταμείων» ο όμιλος ζημιώθηκε κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου Γκέρχαρντ Κρόμε είχε δηλώσει τότε: «Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να διαλευκάνουμε την υπόθεση, να καταγράψουμε τις αιτίες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και λάβαμε τα ανάλογα μέτρα ώστε να μην αφήσουμε κενά για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Οι διαστάσεις όμως αυτής της περίπτωσης ήταν από κάθε άποψη τρομακτικές.»
 Δύο δισεκατομμύρια ευρώ οι ζημίες της Siemens λόγω του σκανδάλου
Οι ζημίες της Siemens από το σκάνδαλο υπολογίζονται γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το εφετείο του Μονάχου διαπίστωσε, στην πρώτη δίκη που έγινε, ότι πρώην ιθύνοντες της Siemens έκλειναν τα μάτια και σιωπούσαν αποδεχόμενοι έτσι το κύκλωμα των «μαύρων ταμείων». Χαρακτήρισε μάλιστα το σύστημα αυτό ως «οργανωμένη ανευθυνότητα».

Η διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens προχώρησε. Ακόμη και οι υπηρεσίες ελέγχου των ΗΠΑ φάνηκαν ικανοποιημένες μετά από την αποδοχή εκ μέρους της γερμανικού κολοσσού αποζημιώσεων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τότε μέχρι σήμερα η Siemens κατάφερε να αποσπάσει από πρώην στελέχη της ποσά από 500.000 μέχρι και 4 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία πράξη όμως αυτή της ιστορίας θα παιχθεί τον Ιανουάριο στη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας.

Πηγή: DEUTSCHE WELLE, Wolfram Schrag / Βιβή Παπαναγιώτου

Σχόλιο:
Σκάνδαλα στην Γερμανία (ουδείς άσφαλτος) αλλά και λεφτά πίσω απο στελέχη ¨τρωκτικά"  της SIEMENS.
Γιατί και το "Μαύρο ταμείο"  θέλει τον "Γερμανό" του

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.