Η Ελλάδα θεμέλιο του δυτικού Πολιτισμού


Την Ελλάδα ως θεμέλιο του δυτικού Πολιτισμού και τον Αριστοτέλη ως πατέρα και πρόδρομο της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και επιστήμης αλλά και ως παιδαγωγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξήρε στην ομιλία της η υφυπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας, Αγκνες Βαντάι, εγκαινιάζοντας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Βουδαπέστης, τη Σχολή Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας.
Στη Σχολή αυτή, της οποίας οι αίθουσες διδασκαλίας φέρουν το όνομα «Αριστοτέλης», θα φοιτούν από τον Ιανουάριο Ούγγροι αξιωματικοί, που μετά από διετείς σπουδές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, θα μπορούν να μετεκπαιδευτούν στις αντίστοιχες στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς ελληνο-ουγγρικής στρατιωτικής συνεργασίας.
Όπως τόνισε κατά τα εγκαίνια η κ. Βαντάι, η ίδρυση της Σχολής είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Άμυνας Ουγγαρίας και Ελλάδας, της Μικτής Ελληνοουγγρικής Επιτροπής και του Γλωσσικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Βουδαπέστης.


Η υφυπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας εξέφρασε την ελπίδα, ότι η ελληνοουγγρική συνεργασία θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα και πως η νέα Σχολή, πέραν της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, θα δώσει στους Ούγγρους φοιτητές τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορία στον πολιτισμό και των Ελλήνων.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ταξίαρχος Ανδρέας Βλάνος, ανέφερε ότι Ελλάδα και Ουγγαρία έχουν μια «υποδειγματική διμερή σχέση» γενικότερου επιπέδου και ειδικότερα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Στη συνέχεια ο ελληνορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Καλότα τέλεσε αγιασμό των αιθουσών, μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ για επιτυχία του έργου της Σχολής.
Στα σημερινά εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας Γιάνος Σάμπο και ο διευθυντής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης του ουγγρικού Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιστβαν Γιούχας, ενώ από ελληνικής πλευράς ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Ουγγαρία Ιωάννης Σταματέκος, ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας συνταγματάρχης Αλέξανδρος Δεσπύρης, και οι ηγεσίες ελληνικών ομογενειακών συλλόγων και ιδρυμάτων στην Ουγγαρία.
Η αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε αργότερα το πλησίον του Πανεπιστημίου ευρισκόμενο Μνημείο του Ελληνισμού το οποίο είχε εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2006 και είναι αφιερωμένο στον ανά τους αιώνες Ελληνισμό της Ουγγαρίας που με τη δημιουργική του παρουσία έχει γράψει ιστορία στη χώρα αυτή.

Από: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Σχόλιο:
Αυτά έγιναν στην Ουγγαρία από τo Υπουργείο Εθνικής Άμυνας....
Μιλάμε για "κουλτούρα" και για σοβαρές χώρες, με σοβαρούς πολιτικούς.
Έχουν και Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, "Opos sto Ellada"...

Δεν στέλνει κανένα βιογραφικό η Κα Υφυπουργός, να την επιλέψουν ως Γενική α μάτια Γραμματέα στο Υπουργείο Πολιτισμού, να μας "ανοίξει τα μάτια" και να μας ξυπνήσει απ το βαθύ ύπνο που έχουμε πέσει....

Σχόλια