Η μερική άρση, οι «δηλώσεις μετανοίας» και η πανεπιστημιακή... αστυνομία


Πανεπιστημιακό άσυλο εκτός ορίων 

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αν.Μάνθος μπήκε στο κτίριο της Πρυτανείας του ιδρύματος για να κατευθυνθεί προς το γραφείο του. Δύο ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αστυνομικοί είχαν μπει αυτεπάγγελτα στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, έπειτα από εισαγγελική εντολή, γιατί διαπίστωσαν ότι διαπράττονται κακουργήματα στη διάρκεια κινητοποιήσεων φοιτητών και ομάδων αντιεξουσιαστών για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ. Μάνθος δεν έφτασε τελικά στο γραφείο του. Ομάδα 300 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και φοιτητές του - και σίγουρα όχι μόνον άτομα άσχετα με το πανεπιστήμιο- του έκλεισε τον δρόμο και απαίτησε τη διατύπωση δημόσιας δήλωσης από την πλευρά τού πρύτανη με την οποία θα καταδικάζει την είσοδο της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης φυσικά αρνήθηκε. Οι νεαροί τον χτύπησαν και τελικά τον εγκατέλειψαν όταν κατέρρευσε. Ο κ. Μάνθος- ο οποίος πέρυσι είχε πέσει ξανά θύμα ξυλοδαρμού από φοιτητές που είχαν καταλάβει την αίθουσα της Συγκλήτου- μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέστη ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο. « Το πανεπιστήμιό μας,ασχέτως με το τι πίστευε ή τι πιστεύει περί ασύλου, είναι υποχρεωμένο να άρει το άσυλο μερικώς τουλάχιστον από τους εξωτερικούς και αύλειους χώρους του και κατά τις νυκτερινές ώρες » δήλωσε στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Α. Γιαννακουδάκης . « Εξάλλου, έτσι έπρεπε να είναι και διατυπωμένος ο νόμος περί ασύλου, δηλαδή:Ασυλο δεν υφίσταται, εκτός κι αν το ΠρυτανικόΣυμβούλιο, που είναι το αρμόδιοόργανο, αποφασίσει, όποτε και όπου κρίνει σκόπιμο, να εφαρμοστεί » , δηλώνει.


Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Χρ. Κίττας είχε δεχτεί και αυτός χτυπήματα από φοιτητές του στη διάρκεια, όπως είναι γνωστό, των επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την ίδια επέτειο. Την ίδια στιγμή, άλλοι διαδηλωτές παραβίαζαν την κεντρική πόρτα του κτιρίου της Πρυτανείας του ιδρύματος. Ο κ. Κίττας επίσης υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ως την περασμένη Τετάρτη, οπότε και πήρε εξιτήριο, για να υποβάλει μία ημέρα μετά την παραίτησή του.

Παρ΄ όλα αυτά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που συναντήθηκαν σε κρίσιμη σύνοδό τους το Σαββατοκύριακο που διανύουμε διατύπωσαν «δήλωση μετανοίας» προς τους ταραξίες φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς. Με έγγραφό τους δήλωσαν ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να θέσουν θέματα πανεπιστημιακού ασύλου στη διάρκεια της συνόδου τους, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν «διαρρεύσει» πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελούσε «καυτό», εκτός ημερησίας διατάξεως θέμα των εργασιών τους.

Την εικόνα αυτή έδιναν τις προηγούμενες ημέρες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων της χώρας και των ξυλοφορτωμένων ηγετών τους, οι οποίοι και προσπάθησαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους. Σημειώνεται δε ότι στην περίπτωση του Πανεπιστημίου των Αθηνών ο κ. Κίττας ήταν υπέρμαχος της διατήρησης του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου και των δικαιωμάτων των φοιτητών, οι οποίοι και τον ώθησαν τελικά να δηλώσει: «Ετσι κι αλλιώς εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά».

«Η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαφυλάξει το άσυλο»
Τις παραπάνω εικόνες συμπληρώνει η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες χρειάστηκαν ειδική πρόσκληση από το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου των Αθηνών για να προφυλάξουν τους δρόμους γύρω από αυτό που δεν καλύπτονταν από το πανεπιστημιακό άσυλο! « Εμείς διαφυλάξαμε το άσυλο όσο μπορούσαμε » δήλωσε στο «Βήμα» ο αρχαιότερος από πλευράς θητείας αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος και πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον κ. Κίττα στην ηγεσία του ιδρύματος ως τις επόμενες πρυτανικές του εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2010. « Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να περιμένει από έναν πρύτανηή έναν αντιπρύτανη να συγκαλέσει πρυτανικό συμβούλιο για να άρει το άσυλο, να κρατήσειπρακτικά και να στείλει το σχετικό έγγραφο στις αρχές, ενώ την ίδια στιγμή τον δέρνουν ταραξίες στον δρόμο » συνεχίζει ο κ. Ασημακόπουλος. « Πιστεύω πάντως ότι το άσυλο δεν αποτελείθέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα, ούτε εξυπηρετεί τους στόχους της χώρας στην υλοποίηση γενικότερων αλλαγών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης », καταλήγει.

« Η παραίτηση του πρύτανη του πανεπιστημίου μας αποτελεί μεγάλο πλήγμα γιατί είναι άνθρωπος ήπιος, σώφρων και γενναίος » λέει στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Ι. Καράκωστας. « Πιστεύω όμως ότι πλέον είναι ώρα ευθύνης για τα κόμματα, καθώς οι πανεπιστημιακοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αποφάσεις χωρίς τη στήριξη της πολιτείας », συνεχίζει. « Πιστεύω ότι πρέπει να διευκρινιστεί νομοθετικώς τι καλύπτει το άσυλο, δηλαδή η ελεύθερη έρευνα και διδασκαλία και τα δικαιώματα των μελών του πανεπιστημίουσε αυτά », λέει ο κ. Καράκωστας. « Ετσι, οποιαδήποτε παραβίαση του ασύλου αυτού, από όποιον κι αν γίνεται, θα υπόκειται στις διατάξεις του νόμου και θα τιμωρείται όπως όλα τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.Οπως για παράδειγμα η παραβίαση του οικιακού ασύλου », καταλήγει.

Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι αυτονόητη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και έξω από αυτά, προσθέτει σχετικά ο κ. Γιαννακουδάκης από το ΑΠΘ. « Σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται το ακαδημαϊκό άσυλο (με την πραγματική του έννοια) περισσότερο μέσα στα πανεπιστήμια από ό,τι εκτός αυτών.Αντιθέτως,στην καθημερινότητα η αυτόκλητη παρουσίασυγκεκριμένων ολιγάριθμωνομάδων φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων και ιδιαίτερα στη Σύγκλητο έχει στόχο να εμποδίζει με φασιστικό τρόπο την ελεύθερη έκφραση απόψεων, όποτε αυτές είναι διαφορετικές από τις δικές τους » , συνεχίζει.

Η πρόταση Φορτσάκη
ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΕΣ, εντάσεις και πολλή συζήτηση προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η πρόταση του προέδρου της Νομικής Σχολής των Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκη για αξιοποίηση του γαλλικού μοντέλου και στη χώρα μας, έλεγχο των ατόμων που μπαίνουν στα πανεπιστήμια και αυξημένη φύλαξη των κτιρίων του, ακόμη και με την ίδρυση ενός είδους «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Οι διδάσκοντες στη σχολή αλλά και η διοίκησή της ζήτησαν επιπλέον για άλλη μία φορά να απομακρυνθεί από τη σχολή το στέκι αναρχικών ομάδων που λειτουργεί επί χρόνια στο ίδρυμα και πρότειναν στο εξής κάθε μη ακαδημαϊκή εκδήλωση που διοργανώνεται στο πανεπιστήμιο από φοιτητές ή άλλα πρόσωπα να τυγχάνει της έγκρισης του πρυτανικού συμβουλίου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης, «μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρύτανη του ιδρύματος, πιστεύουμε ότι πρέπει να ελέγχεται ποιος μπαίνει μέσα στο ίδρυμα- εάν είναι φοιτητής ή επισκέπτης». Διευκρίνισε ωστόσο ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά πρόταση της σχολής, η οποία υπογράφεται από τους έξι διευθυντές των τομέων της, η οποία απευθύνεται προς το πρυτανικό συμβούλιοτου ιδρύματος. Με την πρόταση έχει ήδη συμφωνήσει, όπως φαίνεται, και η διοίκηση της ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ). Το άσυλο έχει καταλυθεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια από τις ομάδες αντιεξουσιαστών και αναρχικών που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια, δήλωσε στο «Βήμα» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. Ηρθε η ώρα ο νόμος για το άσυλο να εφαρμοστεί.

Κανόνες διαχείρισης
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ κανόνες διαχείρισης έκτακτων περιστατικών και απειλών μέσω των εσωτερικών κανονισμών των πανεπιστημίων, όπως επίσης και να προσδιοριστούν διαδικασίες λήψης αποφάσεων και συντονισμού με άλλες δημόσιες αρχές, πρότεινε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στη σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ που ολοκληρώνεται σήμερα. Η κυρία Διαμαντοπούλου κάλεσε τους πρυτάνεις στη σύνοδό τους να συμφωνήσουν «όπως και ο νόμος ορίζει,ότι ο χώρος που καλύπτει το πανεπιστημιακό άσυλο είναι χώρος εκπαίδευσης και έρευνας. Δεν είναι δρόμοι και πεζοδρόμια». «Να συμφωνήσουμε για τη σημασία της φύλαξης όλων των εκπαιδευτηρίων της χώρας» πρόσθεσε η υπουργός. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο είναι επαρκές. «Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τις πανεπιστημιακές αρχές για να το εφαρμόσουν» επισήμανε. Η κυρία Διαμαντοπούλου πρότεινε στη σύνοδο και δημοσιοποίηση των πρακτικών των εκλεκτορικών σωμάτων στα πανεπιστήμια. Το υπουργείο επεξεργάζεται και διατάξεις που αφορούν τα θέματα των συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια, της ψήφου των φοιτητών και γενικώς όλων των άρθρων του νέου νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια που δημιούργησαν γραφειοκρατικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι καχύποπτοι φοιτητές
Μικρό ταξίδι πίσω στον χρόνο. Μάιος 2006, ένα από τα πολλά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που εκείνη την περίοδο έχουν βάλει στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων, των φοιτητών κυρίως, τον νέο τότε νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία, αλλά και την επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την εισαγωγή «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων. Ο όγκος των φοιτητών βαδίζει στην οδό Πανεπιστημίου, επιστρέφοντας από το Σύνταγμα, με κατεύθυνση τα Προπύλαια, προκειμένου τα μπλοκ να αρχίσουν να «διαλύονται». Μία από τις τελευταίες ομάδες των νεαρών διαδηλωτών παρατηρεί καχύποπτα τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που βαδίζουν παράλληλα στο πεζοδρόμιο. Διασταύρωση οδών Πανεπιστημίου και Σίνα. Οι... καχύποπτοι φοιτητές ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών. Βαδίζουν ανάποδα, με την πλάτη προς τους διαδηλωτές, με πρόσωπο προς τα ΜΑΤ.

Οι επιθέσεις συμμοριών
«ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση το πανεπιστήμιο δέχεται επιθέσεις από συμμορίες κακοποιών με λεηλασίες και βανδαλισμούς. Για μια αποτελεσματικότερη όμως φύλαξη του ιδρύματος, όπως πολλοί συνάδελφοι προτείνουν, από μια ειδική δύναμη φυλάκων, θα χρειαζόταν μια μεγάλη αύξηση της ήδη υπάρχουσας δύναμης φυλάκων και μια επιπλέον τεράστια δαπάνη », επισημαίνει ο κ. Γιαννακουδάκης. « Πράγματι, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι η αριθμητική μείωση των περιστατικών, αλλά σε καμία περίπτωση η εξάλειψή τους. Διότι οι φύλακες δεν μπορούν να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα ούτε καν για την προσωπική τους άμυνακαι δεν είναι δυνατόν να υποθέτουμε ότι το πανεπιστήμιοθα διαθέτει διαρκώς μια δύναμη φυλάκων που θα βρίσκεται σε διαρκή εμπόλεμη κατάσταση με τις οπλισμένεςσυμμορίες. Και εξάλλου πρέπει να απαντηθεί και το ερώτημαποιος εντέλει θα είναι υπεύθυνος για την κατάλληλη εκπαίδευση της ειδικής δύναμης και φυσικά υπόλογος για ενδεχόμενους κακούς και άστοχους χειρισμούς εκ μέρους της;” », καταλήγει.
 

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=304589&dt=13/12/2009

Σχόλιο:

SUDOKU για δυνατούς λύτες έχει γίνει το θέμα του ασύλου. Κανένας δεν θέλει να το ακουμπήσει και όλοι φοβόνται το πολιτικό κόστος. Όλα αυτά για ένα θέμα κατά την γνώμη μας εύκολο, που δεν υφίσταται σε ΚΑΜΙΑ σοβαρή χώρα, σε κανένα Ευτωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Εδώ ο ένας "πετάει το μπαλάκι" στον άλλο, ναι μεν αλλά. 

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που συναντήθηκαν σε κρίσιμη σύνοδό τους το Σαββατοκύριακο που διανύουμε διατύπωσαν «δήλωση μετανοίας» προς τους ταραξίες φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς. 

Να λειτουργούν τα πανεπιστήμια απερίσπαστα και να μην μπαίνει κανένας ¨άσχετος" μέσα, να γίνει αστυνομία παμεπιστημίων, να γίνεται έλεγχος της εισόδου, να επαναπροσδιορισθεί το άσυλο. Αυτά και άλλα πολλά ακούγονται απο τους Πρυτάνεις, από το Υπουργείο ακούει κανείς;


Σχόλια