«Χαμένη γενιά»

O γερμανικός τύπος είναι γεμάτος δημοσιεύματα για τα επεισόδια στην Αθήνα με αφορμή τον έναν χρόνο από το θάνατο του Α.Γρηγορόπουλου. Επίσης το Spiegel δημοσιεύει άρθρο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 


«Ελληνικές πέτρες», είναι ο τίτλος του σχολίου που φιλοξενεί η Frankfurter Rundschau για τα επεισόδια στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι διαδηλώσεις αυτές δεν γίνονται ως διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας, ούτε μόνο στη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξη. Αυτό που εκφράζεται σε αυτές είναι ο φόβος, η απελπισία της νέας γενιάς που φοβάται για το μέλλον της. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ξοδεύει τα λιγότερα χρήματα για την παιδεία μόλις το 2,5% του ΑΕΠ».

Η Tagesspiegel του Βερολίνου επιγράφει το σχόλιο της «Χαμένη γενιά» και αναφέρεται επίσης στην αγωνία, το άγχος και το φόβο των νέων για το μέλλον τους, ενώ για το εκπαιδευτικό σύστημα υπογραμμίζει: «Είναι το πιο απηρχαιωμένο, εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτό που παράγει είναι κυρίως ανέργους. Ένας στους πέντε απόφοιτους λυκείου δεν βρίσκει δουλειά. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη αυτής της χαμένης γενιάς. Ακόμα όμως και γι' αυτόν είναι μια μεγάλη δοκιμασία».

Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί ένα εκτενές άρθρο με τίτλο: «Απογοήτευση στην Αθήνα», που συνοδεύει από μια μεγάλη φωτογραφία με τις οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Η εφημερίδα αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα, στα επεισόδια, στις συλλήψεις, στον τραυματισμό του πρύτανη και στον διάλογο που έχει ξεκινήσει στα ΜΜΕ για τα αίτια που οδηγούν σε αυτή τη βίαιη διαμαρτυρία: «Οι ταραχές των νέων στην Αθήνα ήταν ένα σύμβολο για την αποτυχία της κυβέρνησης που καταψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο». Και λίγο παρακάτω: «Το σημαντικό είναι να φανεί, εάν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει μια καινούργια αρχή στην πολιτική την οποία υποσχέθηκε. Το πρόβλημα δεν είναι καμιά εκατοστή κουκουλοφόροι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δυσαρέσκεια και ο θυμός που υπάρχει στην κοινωνία. Οι ταραχές του Δεκεμβρίου ήταν ένα σοκ. Το μόνο όμως που έγινε από τότε είναι ότι η χώρα έχει μια καινούργια κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποδείξει, ότι κρατάει τις υποσχέσεις της».

«Έκτροπα στην Αθήνα», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Frakfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η τρίτη της σελίδα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πανεπιστημιακό άσυλο και την τρομοκρατία.
Το άρθρο παρουσιάζει την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά κ. Μπόση, η οποία ασχολείται με την τρομοκρατία και έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις, όπως σημειώνει η FAZ, ίσως γιατί αυτά που υποστηρίζει δεν αρέσουν σε κάποιους και δεν θέλουν να τα υποστηρίζει δημόσια. Ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζει ότι η νέα γενιά τρομοκρατών :«Δεν διαθέτει ιδεολογικό υπόβαθρο σε αυτά που κάνει και ζητάει. Μέχρι τώρα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να καταστρέψουν». Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, στην καχυποψία της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην αστυνομία από την εποχή της δικτατορίας και στους απαρχαιωμένους νόμους που διέπουν τη λειτουργία της. Στο τέλος η εφημερίδα αναφέρεται στο πανεπιστημιακό άσυλο, ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα. Οι αλλαγές στις διατάξεις για το άσυλο του 2007 που επιτρέπουν υπό προϋποθέσεις την είσοδο της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο, δεν κατάφερε να προστατεύσει τα πανεπιστήμια.
Και η εφημερίδα κλείνει σημειώνοντας: «καλά πληροφορημένες πηγές στην Αθήνα ισχυρίζονται πως η υπ. Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου θα φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου. Η κ. Μπόση από την πλευρά της δεν το πιστεύει».

 Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4973673,00.html

Σχόλια