Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Φόρος τιμής στον κινηματογράφο και τον Μ. Κακογιάννη


Με τη συμμετοχή 14 νέων εικαστικών καλλιτεχνών-αποφοίτων του Ζ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, πραγματοποιείται η έκθεση "Σινεφίλ-Cιnephile" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου οι καλλιτέχνες μέσα από 30 έργα αποτίνουν φόρο τιμής στον κινηματογράφο και στον Μ. Κακογιάννη.
Την έκθεση προλογίζει και παρουσιάζει ο καθηγητής της ΑΣΚΤ και ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης ο οποίος σημειώνει: "Η ροή του χρόνου, το φώς και ο σκιές, το αισθαντικό, δραματικό, αλλά και ψυχρό μαύρο-άσπρο, η καταιγιστική πολυχρωμία, οι τελετουργίες των χειρονομιών και των σωμάτων, τα κρυφά και φανερά βλέμματα, οι εσωτερικές διαδρομές στον ανθρώπινο ψυχισμό, τα ανθρώπινα πάθη και λάθη είναι μόνο μερικές από τις αφορμές και τις αφετηρίες για τους νέους δημιουργούς για να εμβαθύνουν σε ανοιχτούς, γόνιμους, πλαστικούς διαλόγους μεταξύ των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου."
Μέσα στο φιλικό πλαίσιο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη οι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες - απόφοιτοι όλοι του Ζ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ Αθηνών- αποτολμούν δυνατές, εκφραστικές και αιφνίδιες συναντήσεις των αδελφών τεχνών και καλλιεργούν νέα δημιουργικά επίπεδα στην γλώσσα της τέχνης τους.
Αναζητώντας την εσωτερική κίνηση στην φαινομενική ακινησία του εικαστικού έργου συνδιαλέγονται με τον κινηματογράφο και το λεξιλόγιό του, ανασκάπτουν το υλικό της μνήμης του, οικειοποιούνται τις φόρμες του και εμπνέονται από τους χαρακτήρες του, ανατρέπουν τη γραμμική αφήγηση χρόνου και χώρου και πειραματίζονται με το εικαστικό μοντάζ σε νέες εννοιακές και αισθητικές συνευρέσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ένας φόρος τιμής στον κινηματογράφο μέσα από ζωγραφική, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, κατασκευές, αλλά και ειδικότερα ένας φόρος τιμής στον Μ. Κακογιάννη, που σημάδεψε με το έργο του, την ευαισθησία και το ιδιαίτερο κινηματογραφικό βλέμμα του, την ευαισθησία και το βλέμμα προηγούμενων αλλά και τωρινών γενεών.
Έργα τους εκθέτουν οι: Βασιλική Αναστασίου, Σταμάτης Ζέρβας, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Canuto Kallan, Άννα Καρατζά, Αιμιλία Παλογιαννίδου, Μπάμπης Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Πεχλιβάνη, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σινιόρογλου, Μαρήλια Σταγκουράκη, Σοφία Τούμπουρα, Δήμητρα Χανιώτη.
INFO:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα
Ημερομηνία: 17 Δεκεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Σάββατο 18:00- 21:00
Η έκθεση θα είναι κλειστή στις 24, 25/12 και 31/12 έως 7/1/2010
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 3418 550, http://www.mcf.gr/

Aπό: http://news.ert.gr/el/politismos/eidiseis/30911-foros-timis-ston-kinimatografo-kai-ton-m-kakogianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.