"Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές"


Σκληρή επίθεση στον κ. Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τις δηλώσεις του για την οικονομία εξαπέλυσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «αστειότητες τα περί απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας» που είπε ο κ. Παπανδρέου λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει ακόμη ο κ. Σαμαράς, «θα πρέπει να γνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».
Προσθέτει ότι «η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό της χώρας να παρεκτρέπεται σε ιταμές, άδικες και αστήρικτες επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ αντί να σπεύδει να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα».


Συνεχίζει στην δήλωσή του αναφέροντας ότι «οι δυσμενείς αξιολογήσεις της εθνικής οικονομίας δεν οφείλονται τόσο στην σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση όσο στην αναποφασιστικότητα και στην αναβλητικότητα της κυβέρνησης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα».
Πάντως ο κ. Σαμαράς δείχνει και πρόθεση να στηρίξει την εθνική οικονομία σημειώνοντας: «η ΝΔ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια στην σωστή κατεύθυνση να βγει η χώρα από την κρίση αλλά δεν μπορούν να συνεχισθούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης».
Ομιλία στο συνέδριο του ΕΛΚ
Την πίστη του στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς -ή διαφορετικά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό - που συνδυάζει τις αποκεντρωμένες αγορές με τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Βόννη.
Οι αποκεντρωμένες αγορές μπορούν να παράγουν περισσότερη ευημερία απ' οποιοδήποτε άλλο σύστημα, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα: για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ελεύθερες αγορές: χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές. Αυτή η "απαίτηση ανταγωνιστικότητας", δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένας εξωτερικός παράγων που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες. Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος", τόνισε.
Ακολούθως ο κ. Σαμαράς πήρε αποστάσεις από το σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό:
"Δεν θέλουμε ένα κράτος - επιχειρηματία, όπως οι Σοσιαλιστές, ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι", είπε.
Κάνοντας δε κριτική και στα δύο μοντέλα ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι "καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κοινωνικών αναστατώσεων και πολιτικής αναταραχής", ενώ από την άλλη "το πρόταγμα της "αναδιανομής" με γραφειοκρατικό τρόπο, που πρότειναν οι σοσιαλιστές παρήγαγε τόσο μεγάλες και τόσο οξυμένες στρεβλώσεις των αγορών, που τελικά δεν υπήρχε "πλεόνασμα" προς αναδιανομή".
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από την "αναδιανομή" στη "διάχυση" ευκαιριών και ευημερίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση, λέγοντας ότι "το ρυθμιστικό μας σύστημα στις αγορές δεν τα πήγε καλά τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς "επιδιορθώσεις" στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς".
Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν οι μεσαίες τάξεις που προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατική σταθερότητα, αλλά που επλήγησαν από την κρίση.
Ειδικότερα ανέφερε:
"Όταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις επιχειρήσεις τους και σημαντικό μέρος των περιουσιών τους επέρχεται σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Αυτό ακριβώς το φάσμα αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα. Και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα: στηρίζοντας τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Και βοηθώντας της μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μας να αναδιοργανωθούν και να ανακάμψουν".
Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον, λέγοντας:
"Η "διάχυση" της ανάπτυξης είναι φιλική προς το περιβάλλον και διατηρήσιμη με περισσότερους από ένα τρόπους. Η κοινωνική οικονομία της αγοράς (αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνικό φιλελευθερισμό) δεν παράγει ευημερία σήμερα σε βάρος των επομένων γενεών. Κι αυτό περιλαμβάνει προϋποθέσεις "διατηρησιμότητας" τόσο περιβαλλοντικές όσο και δημοσιονομικές".
Έκλεισε δε την ομιλία του αναφέροντας:
"Η καλύτερη εγγύηση ευημερίας είναι η Ελευθερία, η καλύτερη εγγύηση Ελευθερίας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η καλύτερη εγγύηση Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η δημοκρατία, η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου, στα πλαίσια μας μη γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Τασούλας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, η Κατερίνα Παπακώστα και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή νέου προέδρου.

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Σχόλια