Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Εγώ ήθελα να είμαι υπουργός ουσίας, άλλος θέλει να είναι υπουργός επικοινωνίας.»


Συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μια διαφορετική στάση από την ελληνική αστυνομία σε αυτή την επέτειο του ενός χρόνου από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη. Μηδενική ανοχή το νέο δόγμα, διαφορετική από την στάση που είχε κρατήσει η δική σας κυβέρνηση απέναντι στα επεισόδια, του περσινού Δεκεμβρίου. Πως το κρίνετε;»
Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Πέρυσι, είχαμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση από εκείνη που έχουμε φέτος. Βλέπω και κριτικάρω γεγονότα και δράσεις, για τις οποίες δεν είχα ευθύνη πολιτική ατομική, διότι δεν ήμουν τότε υπουργός. Είχαμε ένα περιστατικό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, το χαρακτηρίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία ποικιλόμορφη από την μεταπολίτευση. Είχαμε μια εγκληματική ενέργεια από έναν αστυνομικό, είχαμε τον θάνατο ενός παιδιού, εξόργισε το σύνολο της κοινωνίας και είχαμε μια ανάφλεξη σε όλη την Ελλάδα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και είχαμε θεατές τους αστυνομικούς.»

Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Δεν ξέρω κατά πόσο όπως ήταν δομημένες τότε οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, αν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Και δεν ξέρω τι θα συνέβαινε, αν πέρυσι είχαμε έναν επιπλέον θάνατο, ή αν είχαμε τραυματισμούς, τι θα συνέβαινε τότε. Να αφήσουμε την ιστορία να κρίνει αν σωστά, ή λάθος έπραξαν αυτοί, οι οποίοι είχαν την ευθύνη την εποχή εκείνη. Κάθε πρωτόγνωρο γεγονός είναι και ένα ερέθισμα να γίνει ανασύνταξη της αστυνομίας προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει και στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Ανέλαβα την ευθύνη του υπουργείου, ευθύνη μετά τον Δεκέμβρη. Σήμερα ο κος Χρυσοχοϊδης ο οποίος βγαίνει και λέει ότι βρήκε μια διαλυμένη αστυνομία και το χάος, είναι αυτή η αστυνομία -και δεν την έφτιαξε σε δύο μήνες-, η οποία επαινείται σήμερα από το σύνολο των συναδέλφων σας και την επαινώ και εγώ.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ακολουθούσατε λέτε την ίδια τακτική;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Μα εγώ από την πρώτη στιγμή μίλησα για μηδενική ανοχή και έδωσα και δείγματα γραφής.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διαχωρίζετε σαφώς την θέση σας με τους χειρισμούς συναδέλφων σας την περίοδο τότε.» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Όχι βέβαια. Και κάθε έκτακτο σημαντικό περιστατικό το οποίο δημιουργεί καταστάσεις δίνει το ερέθισμα σε κάθε πολιτική ηγεσία να αναδιατάσσει τις δυνάμεις της αστυνομίας, ούτως ώστε στο μέλλον, εάν παρουσιαστούν παρόμοια φαινόμενα να μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Αν ο κος Χρυσοχοϊδης είχε τη δυνατότητα να κατεβάσει τόσες δεκάδες διμοιριών ειδικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας δεν την είχε επειδή έκανε το οτιδήποτε, την είχε διότι⦻ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βρήκε την αστυνομία έτσι;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Βεβαίως, από εμένα την βρήκε. Θα σας πω τι βρήκε. Δεκάδες επιπλέον διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, βρήκε τις ομάδες «ΔΕΛΤΑ» αυτές οι οποίες κάνουν τις συλλήψεις. Όταν βγαίνει ο Χρυσοχοϊδης και λέει «βρήκα διαλυμένη αστυνομία», πρέπει να το πάρει πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν με αναδιάταξη των δυνάμεων, με εντολή πολιτική μπόρεσαν και έφεραν την αστυνομία σε ένα σημείο, να έχει αποτελέσματα καλύτερα, το λέω καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να έχει πριν από ένα χρόνο. Κανέναν δεν άκουσα, να πει σήμερα εξυμνώντας τον Χρυσοχοϊδη, ότι «ναι κύριε Χρυσοχοϊδη δεν ήταν και διαλυμένη η αστυνομία, την οποία πήρατε.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως λέτε ότι έδρασε σωστά;» Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Βεβαίως, σωστά, σωστότατα. Εγώ ήθελα να είμαι υπουργός ουσίας, άλλος θέλει να είναι υπουργός επικοινωνίας, δικαίωμά του και πρόβλημά του.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχατε μια συνάντηση με τον κο Σαμαρά. Ήσασταν από τους υποστηρικτές της κας Μπακογιάννη.»
Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Εν πάση περιπτώσει είχαμε μια διαδικασία, ήταν λογικό -πρωτόγνωρη για εμάς ως ΝΔ-, να υπάρχουν εντάσεις, αλλά από την ώρα που εξελέγη αρχηγός, το έλεγα και πριν, το λέω και τώρα, πάντα σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχει και νικητής και ηττημένος, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι, συστρατευμένοι κάτω από τον νέο αρχηγό, να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ως αξιωματική αντιπολίτευση.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλα όσα ειπώθηκαν ξεχάστηκαν;»
Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Όπως ξεχάστηκαν και επί ΠΑΣΟΚ.»

Σχόλια