Σε αναζήτηση ρόλου η Αθήνα εν όψη επίσκεψης Παπανδρέου στις ΗΠΑ


Ουάσιγκτον.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με τον Γιώργο Παπανδρέου να ετοιμάζεται να περάσει ως πρωθυπουργός το κατώφλι του Λευκού Οίκου, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπαίνουν επί τάπητος, καθώς επιθυμία και των δύο κυβερνήσεων είναι να υπάρξει μία νέα αρχή, απηλλαγμένη από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, εκ μέρους της ομάδας Τσέινι.
Στις συναντήσεις, πέραν της υπογραφής της συμφωνίας για την κατάργηση της βίζας,  θα κυριαρχήσουν εκ νέου τα εθνικά θέματα (κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαφορά με τα Σκόπια για την ονομασία), όπου επιθυμία των ΗΠΑ είναι μέχρι τα μέσα του 2010 να κλείσουν τα δύο (κυπριακό και σκοπιανό) και να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω πρόοδο στα ελληνοτουρκικά. Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και η Χίλαρι Κλίντον έχουν ήδη διαμηνύσει την επιθυμία των ΗΠΑ να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, από την αμερικανική κυβέρνηση και κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τα θέματα αυτά χαρακτηρίζονται «ήσσονος σημασίας» για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, τα οποία απλά θέλει να διαχειριστεί.
Μεσουρανούσης της οικονομικής κρίσης και με τις ΗΠΑ να έχουν έναν τεράστιο «πονοκέφαλο» στο Αφγανιστάν, οι φίλοι της Ελλάδας και εντός του περιβάλλοντος του Ομπάμα, έχουν στείλει σαφές μήνυμα στην Αθήνα για επαναπροσδιορισμό του ρόλο της και διαμόρφωσης μιας ατζέντας η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι εισηγήσεις αυτές αφορούν, στην αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, στη μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή σε διεθνή ζητήματα όπως το Μεσανατολικό, στην αναβάθμιση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (εγχώριας και διεθνούς) και στην συνεργασία με την Αμερική σε ενεργειακά ζητήματα.
Ιδιαίτερα για το Αφγανιστάν, κάποιες αμερικανικές εισηγήσεις αφορούν σε αυξημένο ελληνικό ρόλο στην ανοικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων, κάτι που προϋποθέτει και αύξηση του αριθμού των ελλήνων στρατιωτών.
Οι πρώτες εισηγήσεις επί του θέματος έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση (περί τα τέλη Ιουνίου) και μάλιστα συζητήθηκαν σε ακρόαση της επιτροπής και άμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου, παρουσία του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη.
Οι συζητήσεις φαίνεται ότι έχουν συνεχιστεί και με τη νέα κυβέρνηση και εντείνονται με αφορμή την επίσκεψη.
Φίλοι της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον σημειώνουν, πως αν η Αθήνα θέλει να αναβαθμιστεί και να λάβει κάτι παραπάνω από τους ανούσιους βερμπαλισμούς τους στυλ «σημαντικός στρατηγικός εταίρος», θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από:  http://www.greeknewsonline.com/?p=11550 

Σχόλια