Σχέδιο στήριξης της Ελλάδας;


Ο γερμανικός τύπος καταγράφει σήμερα τη χθεσινή απεργία στην Ελλάδα και σχολιάζει την επίσκεψη του υπ. Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα κεντρικά της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φραγκφούρτη. 

 Με τίτλο «Φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης» η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται διεξοδικά στις προσπάθειες και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υπογραμμίζει: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε χθες να πείσει την ΕΚΤ και τους θεσμικούς επενδυτές της Γερμανίας ότι θα αποδώσουν τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά ακόμη και ο Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εκτιμά την κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών ως ‘εξαιρετικά σοβαρή’.

Αρκετές γερμανικές τράπεζες έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις χρωστούν υψηλά ποσά σε πολλές γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ιδιαίτερα πλήττονται από τις οικονομικές αναταράξεις της Ελλάδας εταιρείες στον τομέα των εξοπλισμών και των κάθε είδους ιατρικών μηχανημάτων
Έλληνες παρατηρητές πιστεύουν ότι σε περίπτωση εσχάτης ανάγκης η Γερμανία θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα στην αποπληρωμή των χρεών της, διότι διαφορετικά δεν θα πάρουν τα χρήματά τους οι γερμανικές εταιρείες. Όντως συζητείται αυτή τη στιγμή διεξοδικά ένα σχέδιο στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα.»


«Θεωρείται μάλιστα πιθανόν ότι το σχέδιο αυτό θα προβλέπει πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα με αυστηρούς όρους και με αντίτιμο την βαθιά εξυγίανση της χώρας. Αρκετοί ειδικοί αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει.»
«Στις προθέσεις και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει όμως αντίδραση. Αυτό δείχνουν οι χθεσινές κινητοποιήσεις και η απεργία.»

«Οι Έλληνες διαδηλώνουν κατά των περικοπών» σημειώνει η Tagespiegel του Βερολίνου για την απεργία: «Χθες ακολούθησαν το κάλεσμα για γενική απεργία μόνον λίγοι εργαζόμενοι. Γύρω στα 4000 άτομα έλαβαν μέρος στη διαδήλωση που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ. Σε ολόκληρη τη χώρα είχαν προγραμματιστεί 60 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στις χθεσινές κινητοποιήσεις κάλεσαν το ΠΑΜΕ, συνδικάτο προσκείμενο στο ΚΚ και το συνδικάτο που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον χθες απήργησαν και οι δημοσιογράφοι, οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι στα κρατικά νοσοκομεία. Οι μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις που πρόσκεινται στους σοσιαλιστές, ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν συμμετείχαν στην απεργία.»

Πηγή: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5031830,00.html


Σχόλια