ΠΓΔΜ: Δηλώσεις Ιβάνοφ για όνομα κι εθνική ταυτότητα


Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι "H Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση που πλήττει τη μακεδονική εθνική και γλωσσική ταυτότητα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να υποκύψει σε καμία πίεση για να παραιτηθεί του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού: "Το δικαίωμα αυτό αποτελεί την πεμπτουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κινητήρια δύναμη του ελεύθερου κόσμου",ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ, σε εκδήλωση, την Πέμπτη στα Σκόπια, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Ως εκ τούτου, η δική μας κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν προκύπτει από κάποιον εθνικισμό, ιδιοτροπία, επίδειξη ισχύος ή μη ορθολογικές αξιώσεις, αλλά από τα βασικά κεκτημένα του αγώνα της ανθρωπότητας για ελευθερία", τόνισε ο Ιβάνοφ και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν μπορεί να αρνείται την εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού και ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παίξει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων πολιτών".
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ θεώρησε ότι η χώρα του έδειξε ότι σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και κριτήρια και ότι βρίσκεται στη σωστή οδό και σε αυτό, όπως τόνισε, συνηγορεί και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.
Διαμαρτυρίες μπροστά από τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια
Περίπου 500 πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη μπροστά από τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια, για να διαμαρτυρυθούν σχετικά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να αναβάλει την εξέταση του θέματος του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ένωσης και της ΠΓΔΜ.
Ως διοργανωτές των συγκεντρώσεων αυτών εμφανίστηκαν φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, ωστόσο, όπως σημειώνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα Σκόπια από την επαρχία, με λεωφορεία και δήλωναν υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το VMRO-DPMNE, σε ανακοίνωση του σχετικά με τις αναφορές αυτές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σημειώνει ότι δεν εμπλέκεται και δεν υποκίνησε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της αποστολής της ΕΕ στα Σκόπια.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια