"Η Ελλάδα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της"


Τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.

Η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σημειώνει: "Στην υπερχρεωμένη Ελλάδα, τα δύο τρίτα των πολιτών αρνούνται να συμβάλουν στην κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ‘Ημερησία’ το 64,5% των ερωτηθέντων απάντησαν πως δεν είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για την εξυγίανση των οικονομικών. Το 64% θωρεί πως η διαφθορά και η κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνες για την άθλια οικονομική κατάσταση."

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού και στην απαίτηση της ΓΣΕΕ να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 740 σε 800 ευρώ. Η εφημερίδα προσθέτει πως αν και οι μισθοί είναι χαμηλοί για τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, το ύψος τους αυξήθηκε γρηγορότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το 2009 βάσει συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες λήγουν το Δεκέμβριο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,8%.
"Ένα θα πρέπει να είναι σαφές: η ΕΚΤ δεν έχει ούτε την αποστολή  ούτε το σχέδιο να παρακολουθεί την κατάσταση και κυρίως τα δημοσιονομικά μιας χώρας" δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι και συμπλήρωσε πως είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποτρέψει τη χρεοκοπία της και δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. "Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα κρατήσει τις υποσχέσεις της" τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.\

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung διαπιστώνει πάντως πως "το έλλειμμα αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει με δυναμική ειλικρίνεια ο οικονομολόγος υπόυργός αρχίζοντας από το ίδιο του το σπίτι δηλαδή το υπουργείο του. Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφορία και οι οποίοι πλούτισαν με ανεξήγητο τρόπο θα απολύονται χωρίς πολλές διατυπώσεις".

Το άρθρο αναφέρεται επίσης στα μπαρ και καφέ στο Κολωνάκι, των οποίων οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5000 ευρώ, στις 400 βίλες στη Μύκονο που ανήκουν σε οφσόρ εταιρείες και στο γεγονός ότι η Εκκλησία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν πληρώνει φόρους.

Σχόλια