Ξεκάθαρο και αυστηρό μύνημα Παπούλια


Αυστηρά και ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε στην 'Αγκυρα και τα Σκόπια, από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Οι δηλώσεις έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για  την ένταξη της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
"Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι "αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι".

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους για την αδιάλλακτη στάση και τηνεπεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελλάδος: "Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του ``μακεδονικού έθνους`` που επιδιώκουν την ``απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή``.
Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη διάρρηξη των αρχών της καλής γειτονίας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε", επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Στην ερώτηση  για τυχόν συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα προέβει σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία" (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

"Τα Σκόπια -προσθέτει- πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ.ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας.



Σχόλιο:
Πες τα Πρόεδρε, πές τα δυνατά και καθαρά να σε ακούσουν και στο ΥΠΕΞ, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα και οι χειρισμοί λεπτοί.

Σχόλια