Η δήλωση του Πρέσβη Κασκαρέλη και οι συνέπειες της..


Ακολουθεί απόσπασμα άρθρου του Greek American News 
(http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=6859&Itemid=83


«Μεγάλο μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα, θα λυθούν χωρίς αμφιβολία την επομένη της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,  αυτή η δήλωση απάντηση  του έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Βασίλη Κασκαρέλη  σε ομιλία του στο  WOODROW WILSON CENTER  την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου (09)   καθώς και η εν συνεχεία  διευκρινιστική επεξήγηση στο τέλος της ομιλίας του  σε σχετική ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου που απαντά    ότι  «Σε περίπτωση που η Τουρκία γίνει μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα περισσότερα από τα μεταξύ μας προβλήματα, θα λυθούν την αμέσως επόμενη μέρα και χωρίς καν να χρειαστεί διαπραγμάτευση. Τα προβλήματα στο Αιγαίο, ας πούμε. Όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, τα σύνορα θα καταργηθούν, επομένως δεν θα απομείνει και πρόβλημα». 
Τα παραπάνω όχι μόνο  δεν αποτέλεσαν μέρος της ομιλίας  αλλά επί πλέον διαστρεβλώθηκαν  και  παρερμηνεύθηκαν σκόπιμα  από Τούρκους.  Το παιχνίδι της διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης   συνέχισαν άθελα τους βέβαια -θέλουμε να πιστεύουμε - αρκετά ελληνικά blog και site  τα οποία αναπαρήγαγαν με τα ανάλογα αυθαίρετα σχόλια και συμπεράσματα. 
Το Greek American News Agency με την έκταση που άρχισε να λαμβάνει το θέμα, επικοινώνησε με τον  Έλληνα πρέσβη, ο οποίος αφού  μας διευκρίνισε ότι δεν έχει μετακινηθεί από τις εθνικές πάγιες ελληνικές θέσεις υπενθύμισε ότι η θέση αυτή - η δήλωση του έγινε σε θεωρητικό επίπεδο  και πάντα υπό την σαφή προϋπόθεση αν  κάποτε η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.- τότε και μόνον τότε   θα μπορούσαν να ισχύσουν όσα θεμελιώδη ισχύουν για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στην επικοινωνία μας τόνισε  επίσης ότι  η θέση αυτή  αποτελεί πάγια αυτονόητη ελληνική θέση από την εποχή που Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας  Σημίτης, και αυτήν επανέλαβε ο κ. Κασκαρέλης απαντώντας στον Τούρκο δημοσιογράφο σε επίμονη σχετική  ερώτηση του.
Ο ίδιος αποδίδει τον όλο θόρυβο σε καθαρή διαστρέβλωση των δηλώσεων, αφού τα δημοσιεύματα αλλά και οι διάφοροι  σχολιαστές  δεν  φαίνεται να έχουν λάβει υπόψη τους  τα όσα τόνισε  στις απαντήσεις του πριν από αυτή την συγκεκριμένη φράση του, η οποία απομονώθηκε αλλά και τα όσα επίσης διευκρινιστικά προσέθεσε σε άλλη ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου που παρακολούθησε την σχετική ομιλία (του έλληνα πρέσβη).  Επίσης διευκρινίζεται καλόπιστα -ώστε όλοι καλοπροαίρετα  θέλουμε  να πιστεύουμε - ότι εξέλαβαν λάθος άρα και παρερμήνευσαν τα συγκεκριμένα αποσπάσματα των δηλώσεων του έλληνα πρέσβη δεν έλαβαν υπόψη τους ότι πουθενά τα Τουρκικά ΜΜΕ  δεν αναφέρουν τα  βασικά  στοιχεία της  «είδησης»  ΠΟΥ; ΠΟΤΕ; Πώς; Ώστε να μην μπορεί εύκολα να γίνει διασταύρωση.  Απομόνωσαν λοιπόν τις φράσεις αυτές του  Έλληνα πρέσβη και τις  «μετέδωσαν»  ως είδηση.     
 

Σχόλιο:

Η είδηση έπαιξε πολύ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Τουρκία.
Ενδεικτικό είναι το άρθρο της "Χουριέτ" με τίτλο "Greek ambassador: Turkey’s membership will resolve issues", ( http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=greek-ambassador-turkey8217s-membership-will-resolve-issues-2009-12-15 )

Την φράση πάντως την είπε και αυτό είναι ένα θέμα, που χρήζει περαιτέρω επεξηγήσεων και διευκρινήσεων.
Χρειάζονται απαντήσεις απο τον πρέσβη, ο οποίος και έμπειρος και γνώστης των θεμάτων είναι.

Γιατί να την κάνει την δήλωση, γιατί τώρα;
Eίναι πολλά τα ερωτηματικά και οι προεκτάσεις τους και πρέπει να απαντηθούν ΑΜΕΣΑ και από επίσημα χείλη..


 

Σχόλια