Οι Αθήνες όλου του κόσμου συναντώνται


Το αστείο δεν εξαντλούνταν όσο κι αν είχε επαναληφθεί. «Από πού είστε;» θα ρωτούσαν οι ανυποψίαστοι περαστικοί τη χαρούμενη παρέα των Αμερικανών που την περασμένη εβδομάδα έκαναν βόλτα στα αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας. «From Athens! Από την Αθήνα!» θα απαντούσαν με μια φωνή εκείνοι, για να εισπράξουν ακόμα ένα βλέμμα απορίας. «Κι όμως, η Αθήνα δεν είναι μόνο μία...» θα συνέχιζαν βάζοντας τα γέλια.
Ούτε καν δύο! Συνολικά 23 πόλεις στον κόσμο έχουν υιοθετήσει το όνομα της Αθήνας, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στις ΗΠΑ. Γνωστότερη απ' όλες η Αθήνα της Τζόρτζια (ναι, αυτή που «βγάζει» το σύστημα κάθε φορά που πάμε να κλείσουμε ηλεκτρονικά αεροπορικό εισιτήριο!), με πληθυσμό 112.000, που της δίνει τον τίτλο της δεύτερης μεγαλύτερης «Αθήνας» στον κόσμο μετά τη δική μας.
Μικρότερη, η Αθήνα του Ουισκόνσιν, ένα μικρό αγροτικό χωριό περίπου 1.000 κατοίκων. «Οι πόλεις μας είναι πολύ διαφορετικές, αλλά η καρδιά μας μοιάζει η ίδια», είπε ο πρόεδρος του χωριού, Τσακ Κόρνακ, όταν πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με άλλους πέντε ομολόγους του από αντίστοιχες αμερικανικές «Αθήνες» προκειμένου να συμμετάσχει στην 1η Συνάντηση Δημάρχων των Αθηνών του Κόσμου.

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Η πρωτοβουλία ανήκει στον μη κυβερνητικό οργανισμό World of Athens, που δημιουργήθηκε με στόχο τη δικτύωση όλων των πόλεων με το όνομα «Αθήνα», ώστε «να γίνουν όλες μαζί πρεσβευτές του ονόματος «Αθήνα» και ό,τι αυτό συμβολίζει για τις σύγχρονες κοινωνίες διεθνώς», όπως εξηγεί η πρόεδρός του, κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Την προσπάθεια αγκάλιασε ο Δήμος της Αθήνας που μαζί με την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών και τον ΕΟΤ συνδιοργάνωσαν την πρώτη αυτή Συνάντηση.
Και η πρώτη αυτή επαφή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. «Είναι καταπληκτικά εδώ! Τι ωραία χώρα που έχετε», είπε ενθουσιασμένος ο αντιδήμαρχος της Αθήνας του Τενεσί, Ουίλιαμ Πέρκινσον. (Και να σκεφτεί κανείς ότι έξω από το ξενοδοχείο τους εκείνη την ώρα έκαναν διαδήλωση τα σκουπίδια.) «Μακάρι να μη φεύγαμε τόσο σύντομα». Η πόλη του ονομάστηκε επισήμως Αθήνα το 1822, έπειτα από πρόταση τοπικού παράγοντα που υποστήριζε ότι, από αυτά που είχε διαβάσει, ο τόπος θύμιζε την αρχαία Αθήνα. Σήμερα, η ταμπέλα που καλωσορίζει τον επισκέπτη γράφει: «Athens, Tennessee - Η φιλική πόλη».
ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ
Ανάλογη και η ιστορία της Αθήνας του Ουισκόνσιν: Ονομάστηκε έτσι το 1890 εξαιτίας του θαυμασμού που έτρεφαν οι ιδρυτές της στην κλασική Αθήνα. «Και απ' ό,τι βλέπουμε, δεν είχαν άδικο», αναφέρει ο πρόεδρος κ. Κόρνακ.
Ο δήμαρχος της Αθήνας της Πενσιλβάνια, Τζορτζ Ουάιτ, ήρθε στην Ελλάδα παρέα με την κόρη του. «Θα έχω να λέω για τους ανθρώπους εδώ», μας είπε εκείνη. «Η φιλοξενία σας είναι απαράμιλλη». Η δική της πόλη, στην πραγματικότητα μία κωμόπολη περίπου 3.000 κατοίκων, δεν θυμίζει σε τίποτα την πολύβουη ελληνική πρωτεύουσα. «Θέλω να πιστεύω όμως ότι ακολουθούμε τις αξίες που πρεσβεύει».
Η δήμαρχος της Athens της Γεωργίας, Χάιντι Ντέιβισον, ήρθε στην Ελλάδα με τον «αέρα» της δημάρχου μιας πόλης που μπορεί να έχει δανειστεί το όνομά της από την ελληνική, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει δημιουργήσει τη δική της ιστορία. Με πολλά στοιχεία που παραπέμπουν στην κλασική Αθήνα (μέχρι και άγαλμα της θεάς Αθηνάς), η Αθενς της Γεωργίας φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (εξαιτίας του ρυθμού του κτιρίου του, άλλωστε, που θύμιζε τον Παρθενώνα, ονομάστηκε Αθήνα) και θεωρείται πόλη-πρότυπο του αμερικανικού Νότου. «Διαφέρουμε, μα είμαστε όλοι Αθηναίοι».

Από: http://neoskosmos.com/news/el/node/5288

Σχόλια