Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΥ: «Απρόβλεπτος ο ιός της γρίπης»


Η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, που προκάλεσε παγκόσμια κινητοποίηση, μοιάζει να είναι λιγότερο θανατηφόρα απ' ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, όμως αυτοί που πληρώνουν ένα ασυνήθιστα βαρύ τίμημα είναι οι νέοι άνθρωποι, υποστηρίζουν οι ειδικοί. "Είναι σαφές ότι ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο αυτός της γρίπης των πτηνών", τονίζει η Δρ Ιζαμπελ Νιούταλ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κήρυξε την πανδημία στις 11 Ιουνίου. Ο ιός Η1Ν1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Μάρτιο. "Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κινητοποίηση αυτή επέτρεψε την παραγωγή εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ", δήλωσε η Δρ Σιλβί Μπριάν που διευθύνει την υπηρεσία κατά της γρίπης του ΠΟΥ. "Δεν πρόκειται για εκατόμβη. Όμως η πανδημία αυτή προκάλεσε ασυνήθιστη θνησιμότητα ανάμεσα στους νέους και σε αυτούς που είναι υγιείς", επισημαίνει γάλλος ειδικός, ο Αντουάν Φλαό.
"Αντίθετα με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της πανδημίας χτυπά τους πνεύμονες και προκαλεί περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά στους νέους", διευκρινίζει η Δρ Μπριάν.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ομοσπονδιακών αρχών, από την πανδημία έχουν πληγεί περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 10.000, με τους περισσότερους να είναι νέοι ενήλικες.
Οι έγκυες και τα ιδιαίτερα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ ευάλωτα στο νέο ιό. Οι άνω των 65 αν και δεν προσβάλλονται εύκολα από τη νέα γρίπη κινδυνεύουν να πεθάνουν αν τελικά νοσήσουν.
Το Tamiflu αποτελεί ένα αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών κρουσμάτων και ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως πρέπει να χορηγείται ειδικά σε περιπτώσεις που οι επιπλοκές είναι πολύ πιθανές και επικίνδυνες.
Από την αρχή του χειμώνα στον Καναδά οι νεκροί από τη νέα γρίπη έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί. Το 67% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο σερ Λίαμ Ντόναλντσον, σύμβουλος για θέματα υγείας της βρετανικής Κυβέρνησης, ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων στη Βρετανία είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί και πολύ πιο χαμηλός από αυτόν της πανδημίας του 1918 και του 1967-68.
Τα αντιικά φάρμακα, τα αντιβιοτικά, το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου και η βελτίωση της περίθαλψης εξηγούν αυτή τη διαφορά. "Όμως πρέπει να επαγρυπνούμε και να μην επαναπαυόμαστε" προειδοποιεί η Δρ Νιούταλ του ΠΟΥ για "ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.