Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Γαλλία: Ανθρώπινο δέρμα από βλαστοκύτταρα


Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να δημιουργήσουν γρήγορα ανθρώπινο δέρμα από βλαστοκύτταρα, ανακάλυψη η οποία θα μπορούσε να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε μολύνσεις και σήμερα περιμένουν επί εβδομάδες ένα δερματικό μόσχευμα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι ανθρώπινου δέρματος στην πλάτη ποντικού χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν στο ανθρώπινο κύτταρο. Τα δερματικά μοσχεύματα συνήθως δημιουργούνται από καλλιέργεια κυττάρων του ασθενή, μια διαδικασία η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για ασθενείς που έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα.
Η νέα μέθοδος με τα βλαστοκύτταρα επιτρέπει στα νοσοκομεία να παραγγέλλουν ανθρώπινο δέρμα την ημέρα της εισαγωγής ενός ασθενούς. "Αυτό που καταφέραμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε το σημείο του εγκαύματος για το διάστημα των τριών εβδομάδων με ένα κομμάτι επιδερμίδας, το οποίο θα παραχθεί εργαστηριακά και θα σταλεί στο γιατρό αμέσως μόλις εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο", δήλωσε ο Μαρκ Πεσανσκί, επικεφαλής της ομάδας έρευνας στο ινστιτούτο I-Stem. "Εγινε έγχυση κυττάρων στην πλάτη ενός ποντικού στην οποία προκαλέσαμε μια πληγή και παρατηρήσαμε δώδεκα εβδομάδες αργότερα ότι η επιδερμίδα είχε αποκατασταθεί", δήλωσε ο Ξαβιέ Νισάν, ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα. Στη Γαλλία, 200 με 300 άνθρωποι το χρόνο κινδυνεύουν να πεθάνουν από σοβαρά εγκαύματα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.