"Η Ε.Ε. μας πετά ψίχουλα"


Στην τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οργισμένες με την στάση των ανεπτυγμένων.

Στα χέρια των υπουργών Περιβάλλοντος περνά από σήμερα και επίσημα η διαχείριση των κλιματικών αλλαγών, πριν δοθεί η σκυτάλη στο τέλος της εβδομάδας στο «βαρύ πυροβολικό» της πολιτικής, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων  που δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης, μεταξύ αυτών και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Οι οιωνοί δεν είναι και τόσο ευνοϊκοί και κανείς δεν ξέρει αν τελικά ο «πρώτος κόσμος» -αυτός που ευθύνεται για την περιβαλλοντική καταστροφή- συμφωνήσει στο μεγαλύτερο εμπόδιο: τη μοιρασιά της πίτας για την χρηματοδότηση των επιπτώσεων που υφίσταται ο «τρίτος κόσμος».

Ζητείται πολιτική βούληση

 Στην τελευταία και πιο κρίσιμη εβδομάδα εισήλθαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Οι εμπειρογνώμονες παραχώρησαν τη θέση τους στους υπουργούς Περιβάλλοντος και μαζί με αυτούς μπαίνει στο παζάρι για τη σωτηρία του κλίματος και ο παράγων «πολιτική βούληση». Πόση όμως πολιτική βούληση υπάρχει, όταν εκείνο που πρυτάνευσε την περασμένη εβδομάδα, ήταν η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο Μάρτιν Κάιζερ από την Greenpeace. «Την πρώτη εβδομάδα έγινε ορατό το ρήγμα μεταξύ των χωρών, που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων, που δίνουν αγώνα για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό παρονομαστή», λέει ο γερμανός ειδικός.

Ο δρόμος προς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία με σημαντικές μειώσεις των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ακόμη μακρύς, όπως διαπίστωσε χθες ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Ρασμούσεν. Το ερώτημα είναι αν ο ανεπτυγμένος κόσμος και ειδικότερα η Ε.Ε. που θέλει να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο με φιλόδοξους στόχους μείωσης των ρύπων, κρατήσει αυτήν την γραμμή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όχι όμως μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά αποφάσεων.
«Οι Ευρωπαίοι μας πετούν ψίχουλα»
Οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί διεκδικούν  πρωτοποριακό ρόλο για το κοινό αλλά και για το δικό τους συμφέρον», υποστηρίζει ο γερμανός υπουργός περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν. «Αυτή είναι η θέση μας, και πάνω σε αυτή θα πρέπει να χτίσουμε». Η πρωτοπορία αυτή δεν είναι και τόσο διακριτή από τις υπό ανάπτυξη χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι η Ε.Ε. με τα 2,4 δις ευρώ το χρόνο που υποσχέθηκε ως μεσοπρόθεσμη βοήθεια μέχρι το 2012, ουσιαστικά αδιαφορεί. «Η Ε.Ε. μας πετά ψίχουλα», δηλώνει στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau ο Λουμπούμπα Στάνισλας Ντι-Απινγκ, επικεφαλής της ομάδας των 77 αναπτυσσόμενων χωρών στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.  «Με τέτοια μικροποσά η Ευρώπη εξαπατά τον υπόλοιπο κόσμο και υποδηλώνει ότι γράφει την κλιματική αλλαγή στα παλαιότερα των υποδημάτων της».
«Ελπίζουμε», δήλωσε ο Iνδός υπουργός περιβάλλοντος, «ότι τελικά θα δεσμευτούν όλες οι χώρες. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας. Νομίζω ότι είναι εφικτή μια συμφωνία. Αν υπάρξει λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας, και αν έχουμε το κουράγιο και τη βούληση, νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία».
«No money, no deal»
No money, no deal, είχε πει πριν από μια εβδομάδα ο επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας. Χρειάζεται λοιπόν να επενδυθεί για περιβαλλοντικές δράσεις το 0,7% του παγκόσμιου Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος τώρα για να μη χρειαστεί η ανθρωπότητα μελλοντικά να διαθέσει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ όπως προφήτεψε σε πρόσφατη έκθεση του ο λόρδος Στερν, για να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική καταστροφή. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των ρύπων. Πρέπει να είναι γενναία, ειδάλλως η Αφρική θα μετατραπεί σε φούρνο, κατά τον εκπρόσωπο της ομάδας των 77.  

Από: DEUTSCHE WELLE,  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5012271,00.html


 

Σχόλια

  1. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑς ΔΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΕΙ
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕΙ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥς ΟΛΑ ΤΑ ΚΠΣ ΛΑΜΟΓΑΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.