Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με ΑναπηρίαΠαγκόσμια ημέρα σήμερα ατόμων με αναπηρία και οι συνάνθρωποί μας αυτοί ζητούν ισότητα και όχι ειδική μεταχείριση. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι μια πολιτεία που δεν σέβεται τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, υστερεί σε δημοκρατικότητα. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να ξεφύγει από τη λογική της φιλανθρωπίας του κράτους και να πάει σ ένα κράτος δικαίου που θεραπεύει ανισότητες και κυρίως προλαβαίνει να μην ξαναδημιουργηθούν οι αδικίες» δήλωσε η υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά, η οποία εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, συμμετείχε στη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, στο Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών σε Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες - Νοητική Στέρηση «ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ » στα Άνω Λιόσια.
«Αυτό που θέλουμε είναι να φύγουμε από τα λόγια και τις μεγάλες υποσχέσεις και να εξασφαλίσουμε την ένταξη των ατόμων με Αναπηρία στην παιδεία, στην κατάρτιση, στην εργασία, στην καθημερινότητα δηλαδή να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα τους στη ζωή. Τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία είναι ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται . Και επειδή βρισκόμαστε στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ θέλω να τονίσω ότι θα αξιοποιήσουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ γιατί πρέπει να φύγουμε από την ιδρυματοποίηση και να πάμε στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την αγωνία των οικογενειών για το τι θα γίνουν τα παιδιά όταν δε θα μπορούν πια να τα φροντίζουν» τόνισε η κα Γεννηματά.
Η υφυπουργός Υγείας ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους του Κέντρου -το οποίο λειτουργεί υπό την Εποπτεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ- στους χώρους και ενημερώθηκε για τη διαδικασία εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες.
** Το βράδυ διοργανώνεται ειδική εκδήλωση για τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες, που αποτελούν το 10% του γενικού πληθυσμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αρσάκειο Εκπαιδευτήριο Παλαιού Ψυχικού. Βιωματική διάδραση
Βιωματική διάδραση με χρήση μάσκας και λευκού μπαστουνιού διοργάνωσαν σήμερα- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Νεολαία του. Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στα προβλήματα προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών και της πολιτικής. Μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες Πασχάλης Τερζής- τραγουδιστής και Χάρης Ασημακόπουλος - ηθοποιός, ο δημοσιογράφος, και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντάρας.
Στη διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αναφέρεται ότι η "3η Δεκέμβρη δεν είναι μια ημέρα μνήμης και γιορτής, αλλά μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το μόνο που γιορτάζουμε στις 3 Δεκέμβρη και κάθε μέρα του χρόνου είναι ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης, της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες, υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου. Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και της ευρύτερης κοινωνίας".

 Aπό: http://www.ana.gr

Σχόλια