Ομοιοπαθητική ήχου – Καταπολέμηση του θορύβου με θόρυβο


Ο θόρυβος εκνευρίζει, ο θόρυβος ενοχλεί, ο θόρυβος αρρωσταίνει. Για το λόγο αυτό ερευνητές αναζητούν νέες μεθόδους για το πώς μπορούν να προστατευθούμε αποτελεσματικότερα από την ηχορύπανση. 

Θόρυβος από το δρόμο. Προστατευτικοί τοίχοι στις εθνικές οδούς απομονώνουν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές προσπαθώντας να μειώσουν τον ενοχλητικό θόρυβο. Τέτοιου είδους μέθοδοι, οι οποίοι πνίγουν το θόρυβο ανήκουν στα παθητικά μέτρα προστασίας. Ερευνητές όπως ο Κόλιν Χάνζεν από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, προτιμούν μια άλλη στρατηγική: «Προσπαθούμε να μειώσουμε τον ενοχλητικό θόρυβο με μεγάφωνα και μικρόφωνα. Το μικρόφωνο αναμειγνύει το θόρυβο και ενεργοποιεί ένα μεγάφωνο μέσω ενός κομπιούτερ. Το μεγάφωνο αυτό παράγει έναν αντιήχο, ο οποίος εξουδετερώνει τον αρχικό ήχο».

Ο αντιήχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα όταν τίθενται σε κίνηση οι προπέλες ενός αεροπλάνου. Εκεί μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μειωθεί ο ενοχλητικός θόρυβος, τον οποίο ακούνε οι επιβάτες μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου. Εκτός αυτού μπορεί κανείς να αγοράσει ακουστικά κατά του ήχου. Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα και πάλι στα αεροπλάνα, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να ακούνε τον ήχο από τις ταινίες ανενόχλητοι.
 Μια ιδέα και για τα εργοστάσια 
 Ο Κόλιν Χάνζεν θέλει όμως να διευρύνει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου ώστε να μην χρησιμοποιείται μόνο στα αεροπλάνα. Μια ιδέα είναι να χρησιμοποιείται στα εργοστάσια. Μέχρι τώρα οι εργάτες φορούν κάποια ακουστικά, τα οποία όμως εμποδίζουν την επαφή με τον έξω κόσμο. Όσο για τα νέα ακουστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αεροπλάνα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα εργοστάσια. Το πρόβλημα είναι ότι στις μεγάλες αίθουσες των εργοστασίων ο ήχος με τον αντι-ήχο μπορούν να συναντηθούν μόνο σε ορισμένα σημεία του χώρου. Για αυτό ο Κόλιν Χάνζεν θα ήθελε ο αντι-ήχος να συνοδεύει τους εργάτες για παράδειγμα όπως μια δεσμίδα φωτός έναν τραγουδιστή πάνω στη σκηνή. Και ο Χάνζεν θα ήθελε να το επιτύχει ως εξής: «Θα τοποθετήσουμε διάφορα μικρόφωνα στο χώρο. Παράλληλα ένας αισθητήρας θα καταλαβαίνει που βρίσκεται το κεφάλι του εργάτη. Με τη βοήθεια όλων αυτών των μηνυμάτων και ενός ειδικού προγράμματος στο κομπιούτερ μπορούμε να επικεντρώσουμε τον αντι-ήχο στο σημείο που βρίσκεται ο εργάτης».
 Σύμφωνα με τον Κόλιν Χάνζεν, η μέθοδός του είναι εφαρμόσιμη, αλλά μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα σε βιομηχανικές αίθουσες, οι οποίες δεν είναι καθαρές. Η έλλειψη καθαριότητας επηρεάζει τα μικρόφωνα, τα ηχεία και δεν λειτουργούν πλέον σωστά. Όπως και να έχει πάντως η ιδέα της ομοιοπαθητικής στον ήχο έχει ενδιαφέρον.

Από: DEUTSCHE WELLE, Frank Grotelüschen / Μαρία Ρηγούτσου

Σχόλια