Κλίμα: Η μεγαλύτερη συνάντηση στην ιστορία


Κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, με τη συμμετοχή 109 ηγετών από όλο τον πλανήτη και συνέδρους από 192 χώρες, που αριθμούν συνολικά περίπου 15.000 άτομα από 192 χώρες. Στόχος των εργασιών της διάσκεψης, που διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είναι μία νέα, παγκόσμια συμφωνία προς αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης και των συνεπειών της.
Αναμένεται να καταγραφούν πάλι οι διαφωνίες μεταξύ του ποιοι πρέπει να πληρώσουν από τους μεγάλους ρυπαντές, εκείνοι που φέρουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το πρόβλημα (με πρώτες τις ΗΠΑ) ή εκείνοι που λόγω αναπτυξιακών ρυθμών αυξάνουν επικίνδυνα το ενεργειακό τους αποτύπωμα (κυρίως Κίνα και Ινδία). Όμως περιθώρια αισιοδοξίας έχουν δημιουργήσει οι δεσμεύσεις για περικοπές των εκπομπών αερίων από τους μεγάλους ρυπαντές- όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτούν.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε γενναίες περικοπές στις εκπομπές αερίων και στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις φτωχές χώρες στη μορφή βοήθειας και πράσινης τεχνολογίας.
Τα βασικά ζητήματα που τίθενται είναι τα εξής:
1. "Ο περιορισμός των εκπομπών αερίου, κυρίως των αναπτυγμένων χωρών
2.Η οικονομική στήριξη για την άμβλυνση των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των αναπτυσσόμενων χωρών.
3. Το Εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στόχος του οποίου είναι να σταματήσει η καταστροφή των δασών μέχρι το 2030.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε αισιόδοξος ότι η διάσκεψη - θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας την οποία θα υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη.
Για τις θέσεις και πρωτοβουλίες που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στη διάσκεψη της Κοπενχάγης - όπου τη χώρα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός - θα παρουσιάσει το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Σχόλια