Μοιραία διαπίστωση: Λεφτά δεν υπάρχουν!





Του Σταύρου Τσουκαντά, τ. Προέδρου του ΤΠΔΥ - πρώην Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΝ


Εδώ που τα λέμε, κανείς δεν πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του κ. πρωθυπουργού ότι υπάρχουν λεφτά. Εκείνο που όλοι πιστέψαμε, ήταν η διαβεβαίωσή του ότι γνώριζε τον τρόπο που θα τα εύρισκε.

Αυτά όμως που ακούμε και βλέπουμε να προτείνονται και να προωθούνται από την κυβέρνησή μας, δεν είναι αυτά που ζητάνε ο Γιούνκερ, η Μέρκελ, ο Τρισέ και ο Αλμούνια, ούτε οι αγορές των κρατικών ομολόγων και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Και ακόμη δεν είναι αυτά που με καρτερικότητα είναι έτοιμη να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία.

Τα κερδοσκοπικά funds δεν είναι φιλόπτωχα ταμεία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες βαρέθηκαν τα παιχνίδια μας με τα κρυφά ελλείμματα και τα λογιστικά και στατιστικά τεχνάσματά μας. Δεν είναι τόσο κουτόφραγκοι όσο τους θεωρούμε και στη κυριολεξία μας «έκραξαν», όπως συνηθίζουν να λένε οι νέοι, με το περίφημο «the game is over».

Μας έθεσαν έτσι με ιδιαίτερη αυστηρότητα και για τελευταία φορά, προ των ευθυνών μας. Επισημαίνουν με προσβλητικό για την υπερηφάνεια του λαού μας τρόπο ότι είναι απαράδεκτο να μας επιτηρούν συνεχώς από το 2004, χωρίς να διορθωνόμαστε και είναι πλέον φανερό ότι μας δίνουν για τελευταία φορά την ευκαιρία να συμμορφωθούμε στις κοινοτικές μας υποχρεώσεις και το χειρότερο, μερικοί από αυτούς αφήνουν υπονοούμενα ότι δεν πληρούσαμε τις προϋποθέσεις για να ενταχθούμε στην Ευρωζώνη.

Κακά τα ψέματα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι αυτό που μας σώζει από τα χειρότερα, όπως θα ήσαν οι υποτιμήσεις εθνικού νομίσματος, ο τραγικός στασιμοπληθωρισμός και η μεγάλη ανεργία. Δεν έχει αξιολογηθεί, στο βαθμό που θα έπρεπε, η μεγάλη προσφορά στον ελληνικό λαό των πολιτικών εκείνων, που είχαν την διορατικότητα να ενταχθούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).


Σοβαροί Ελληνες αναλυτές διαπιστώνουν ότι, η μεγάλη ευαισθησία της κυβέρνησης να επιμένει (εντελώς ανεπίκαιρα) στον κοινωνικό διάλογο, στις ατελέσφορες διαβουλεύσεις και στις χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής των προσώπων που θα θέσουν σε άμεση κίνηση τον κρατικό μηχανισμό, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για μέτρα επείγοντος χαρακτήρα.

Γιατί επί παραδείγματι να χρειάζεται κοινωνικός διάλογος για να εισπραχθούν οφειλές δισεκατομμυρίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και γιατί προαπαιτούνται συζητήσεις και διαβουλεύσεις με αυτούς που φοροδιαφεύγουν και παρακρατούν χωρίς να αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Χωρίς αμφιβολία η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα των κυβερνητικών χειρισμών, αποτελεί και την κύρια αιτία, τόσο της εντεινόμενης υποτιμητικής κερδοσκοπίας των αγορών, όσο και της συνεχούς υποβάθμιση της χώρας μας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.


Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=23147142

Σχόλια