"Πέσαμε κατηγορία" από A1 σε Α2



Κατά μία βαθμίδα, σε A2 από A1 προηγουμένως, υποβάθμισε σήμερα η Moody's Investors Service (Μούντις) την αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η νέα αξιολόγηση δεν επηρεάζει τη αξιολόγηση για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις - που παραμένει στο Aaa, στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Επιπλέον, η Moody's προχώρησε στην εκτίμηση ότι η προοπτική του για την ελληνική οικονομία είναι "αρνητική", επισημαίνοντας ότι το ερώτημα κατά πόσον η "αρνητική" προοπτική θα εξελιχθεί σε "σταθερή" προοπτική "θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών)".
«Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων, που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα» σημειώνει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και υπογραμμίζει πως στην ανακοίνωση της Moody's «αναγνωρίζεται πως η υλοποίηση των πρόσφατων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».


«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου
"Η νέα διαβάθμιση A2 εξισορροπεί αφενός τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα και, αφετέρου, τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους φερεγγυότητας", υπογραμμίζει η αναλύτρια του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Σάρα Κάρλσον.
"Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κάνει το 'ασύνηθες' βήμα να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης ακατάλληλους για εξασφάλιση - ενδεχόμενο που εκτιμούμε ότι είναι πολύ απομακρυσμένο", τονίζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Κινδύνου Δημοσίου Χρέους στη Moody's κ. Αρνό Μαρές.
Επιπλέον, η Moody's δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για "ανατιμολόγηση" των σχετικών κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί από την εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα των τελευταίων χρόνων στις διεθνείς αγορές και τους ελαφρά πάνω από το δυναμικό ρυθμούς ανάπτυξης.
"Οι πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση είναι πιο μακροπρόθεσμης φύσης", εξηγεί η κ. Κάρλσον. Η ίδια προσθέτει ότι αυτές οι προκλήσεις "προκύπτουν από την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και του δυναμικού της οικονομίας, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόβλημα του χρέους της γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί μόνον μέσω της ανάπτυξης. Οι προκλήσεις αυτές προκύπτουν επίσης από χρόνιες αδυναμίες του δημοσιονομικού θεσμικού πλαισίου, που επισκιάζουν την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποφασιστικές περιστολές δαπανών με στόχο την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους".
Επιπρόσθετα, η Moody's εκτιμά ότι ο συνδυασμός ενός παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος μετά την κρίση, που είναι λιγότερο ευνοϊκό για τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας (αυξημένη διαφοροποίηση κινδύνου και υποτονική παγκόσμια ζήτηση) και ενός εξίσου δυσχερούς εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος που βρίθει προκλήσεων (με ολοένα αυξανόμενη δημογραφική πίεση στα δημόσια οικονομικά τα επόμενα χρόνια) θα καταστήσει τη μετάθεση της όποιας δημοσιονομικής προσαρμογής όλο και πιο δύσκολη και κοστοβόρα.
Στη σημερινή έκθεση σημειώνεται ότι η Moody's αναγνωρίζει πως οι ανακοινώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα σαφώς προσδιορίζουν αυτές τις αδυναμίες και ανοίγουν το δρόμο για μια διαρκή λύση. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τον πληθυσμό της χώρας και από τη δραστήρια εφαρμογή τους από την κυβέρνηση.
"Καθώς τίποτε από αυτά τα δύο δεν μπορεί να προεξοφληθεί και καθώς θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποφέρουν καρπούς, η Moody's έδωσε 'αρνητική' προοπτική στη νέα αξιολόγηση A2 των ελληνικών κρατικών ομολόγων", είπε η κ. Κάρλσον.
Θετικές επιδράσεις
Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κατά μία μόνο βαθμίδα, επιδρά θετικά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και στην αγορά ομολόγων, με αποκλιμάκωση του spread, καθώς η έκθεση του διεθνούς οίκου θεωρείται ήπια για την ελληνική οικονομία.
Μετά την ανακοίνωση της Moody's, η διαφορά των επιτοκίων (spreads) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκε από τις 275 μονάδες βάσης, που άνοιξαν το πρωί στις 258 μονάδες βάσης.
Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο. Πρωταγωνιστές της αντίδρασης οι τράπεζες. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.185,38 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 3,15%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 68,9 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιμέρους δείκτες κινούνται σε θετική τροχιά, με εξαίρεση των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,06%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 4,80%, των Τραπεζών κατά 4,73%, των Τροφίμων-ποτών κατά 3,65%, των Ταξιδιών-Αναψυχής κατά 3,25%, της Τεχνολογίας κατά 3,11% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 3,05%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 3,64%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει άνοδο κατά 1,69% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 1,86%.
Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 116 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και 22 παραμένουν αμετάβλητες.

Από: http://www.ana.gr/

Σχόλια