Εκτελούνται.."ERGA OMNES"


«Λύση για το θέμα της ονομασίας μέσα στον Δεκέμβριο», ζήτησε ο Επίτροπος για τη διεύρυνση ΄Ολι Ρεν κατά την πρώτη συνεδρίαση της μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - ΠΓΔΜ στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» ενόψει διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, αλλά και της συνάντησης Παπανδρέου - Γκρουέφσκι την Παρασκευή στις Πρέσπες.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος είναι πρόεδρος της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών στην μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής δήλωσε ότι η συμφωνία για το όνομα είναι περίπου δεδομένη και το μόνο πρόβλημα είναι το εύρος εφαρμογής της, δηλαδή το αν θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) όπως απαιτεί η Αθήνα ή μόνο στις διμερείς σχέσεις, όπως ζητούν τα Σκόπια.

«Πιστεύω ότι το να βρεθεί ονομασία για τα Σκόπια είναι το πιο εύκολο» δηλώνει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης στην Deutsche Welle. «Αυτό θα γίνει σε πέντε λεπτά, γιατί τις θέσεις μας τις ξέρουμε όλοι. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε τη χρήση της erga omnes ή αν τα Σκόπια θα έχουν μία ειδική χρήση στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό συζητείται, αυτό είναι το δύσκολο θέμα κι εκεί μάλλον θα χρειαστεί πιο πολύς χρόνος».

Σχόλιο: 
Παιδιά πολλά παράθυρα έχουμε ανοίξει και φοβάμαι ότι θα "πουντιάσουμε".
Αυτά τα Λατινικά πάλι γιατι τα φοβάμαι, απ το Λύκειο δεν τα συμπαθούσα, αλλά όταν τα ακούω συνέχεια και ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι με "πιάνει"...

Δεν είμαι και σίγουρος αν πήγαινε ο Γιώργος Κλασσικό η Πρακτικό (για τους παλιούς).
Erga Omnes σημαίνει σύμφωνα με το Wikipedia, in relation to everyone, δηλαδή σε σχέση με όλους τους άλλους.
Όλοι, είναι όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς, που είμαστε οι άλλοι.

Και για να φρεσκάρω την μνήμη σας, διαβάστε απόσπασμα άρθρου της Ελευθεροτυπίας (Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 200)

"Απορρίπτει κατηγορηματικά το «erga omnes» η ΠΓΔΜ"

«Θα αποτελούσε τρέλα, αν αποδεχόμασταν ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ, που τον συνοδεύουν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Γερμανία, γράφει, σήμερα, η εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ».

Σχόλια