Την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου θεωρεί ως πιθανό, αλλά όχι αναπόφευκτο, σενάριο το οικονομολογικό επιτελείο της Deutsche Bank σε σχετική έκθεση του με ημερομηνία 23/11/2009.
Το σενάριο να ενταχθεί η Ελλάδα σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θεωρεί πιθανό η Deutsche Bank. Σε έκθεση του για την οικονομία της χώρας μας με τίτλο «Η Ελλάδα υπό πίεση» το οικονομολογικό επιτελείο της γερμανικής τράπεζας θεωρεί πιθανό, αλλά όχι αναπόφευκτο, το σενάριο να τεθεί η Αθήνα υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Και όπως δήλωσε στο πρόγραμμά μας ο Τόμας Μάγιερ, ένας εκ των δύο συντακτών της έκθεσης και επικεφαλής οικονομολόγος, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης της Deutsche Bank:«Σε περίπτωση που η Ελλάδα ερχόταν αντιμέτωπη με δυσχέρειες πληρωμών (αδυναμία πληρωμών) – αυτό δεν είναι κάτι που αναμένουμε, αλλά είναι πιθανό να συμβεί- στην περίπτωση λοιπόν αυτή εκτιμούμε ότι η ΕΕ δια της Κομισιόν ή δια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνιστούσε στην Ελλάδα να αναζητήσει βοήθεια στο ΔΝΤ, όπως έκανε και στην περίπτωση άλλων χωρών της ΕΕ, που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Μάγιερ.
Απαιτείται μείωση των δημοσίων δαπανών
«Το σενάριο είναι υποθετικό», τονίζει ο κύριος Μάγιερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Οι συντάκτες της έκθεσης, Τόμας Μάγιερ και Μαρκ Γουόλ παραπέμπουν στο εύθραυστο οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα λόγω της αρνητικής εικόνας των δημοσιονομικών, του υψηλού εξωτερικού χρέους και της μείωσης των τραπεζικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με την έκθεση, εάν δεν προκύψουν συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις που προβλέπονται στη συμφωνία του Μάαστριχτ για τις χώρες με ελλείμματα τέτοιου ύψους.
Τα μέτρα τα έχουν προσαρμόσει οι συντάκτες της έκθεσης σε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτό, τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η Κομισιόν θα απευθύνει υποδείξεις και συστάσεις. Τον Μάιο ή Ιούνιο ενδέχεται να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα λήψης περαιτέρω μέτρων και εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε αρχίζουν οι κυρώσεις. Και αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή προστίμου ως και 0,5% του ΑΕΠ.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η διαπίστωση ότι η μείωση του ελλείμματος επιβάλλει μεγαλύτερη περιστολή δημοσίων δαπανών και ότι δεν επαρκεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων, που επέλεξε η κυβέρνηση. Εκτιμάται πάντως ότι θα υπάρξουν αναγκαστικά πρόσθετα μέτρα.
«Από τα σχόλια της Κομισιόν και τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος βγάζω το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ρίξει το βάρος στην μείωση των δημοσίων δαπανών. Εκτίμησή μου είναι ότι η Ελλάδα θα κάνει περισσότερα για την μείωση του ελλείμματος και δεν θα αρκεστεί σε μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων», επισημαίνει ο Τόμας Μάγιερ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.