ΕΕ για Ονομασία: Ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Σκόπια










«Παράθυρο ευκαιρίας» για να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια βλέπει η ΕΕ, η οποία ωστόσο κρατά αποστάσεις και από τις δύο πλευρές εκτιμώντας ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα.

Μιλώντας στην Deutsche Welle στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση ΄Ολι Ρεν παραπέμπει στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ενώ ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Καρλ Μπιλντ υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να συνομιλούν απευθείας οι δύο πρωθυπουργοί.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπιλντ – μετά από το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα του οποίου δεν συμπεριλαμβανόταν πάντως το θέμα των Σκοπίων, δήλωσε: «Βλέπω ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, θα ήταν μία λύση με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Ελπίζω ότι και οι δύο χώρες θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία. Άλλωστε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παράταση της εκκρεμότητας ενέχει μειονεκτήματα και για τις δύο χώρες»


Ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Καρλ Μπιλντ δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας, την οποία αρχικά είχε εξαγγείλει η ηγεσία των Σκοπίων. Ωστόσο τηρεί διακριτική απόσταση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα, στο οποίο προφανώς δεν προτίθεται να εμπλακεί άμεσα η ΕΕ: «Κατ αρχήν πρόκειται για διμερές ζήτημα. Είναι σημαντικό να συνομιλούν απευθείας οι δύο πρωθυπουργοί. Από κει και πέρα ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να παράσχει την απαραίτητη τεχνική βοήθεια, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται απευθείας διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια»


Η πρόσφατη άτυπη συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Σκοπιανό ομόλογό του προφανώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Βρυξελλών. Από κει και πέρα όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε διαμεσολαβητική πρωτοβουλία παρόμοια με εκείνη που είχε αναλάβει πρόσφατα για την επίλυση συνοριακών διαφορών ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία.


Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση ΄Ολι Ρεν παραπέμπει για μία ακόμα φορά στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: «Υπάρχει μία σαφής διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μάθιου Νίμιτς είναι καθ’ όλα ικανός για να συνεχίσει τη διαμεσολαβητική προσπάθεια. Εμείς υποστηρίζουμε αυτήν τη διαδικασία. Ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να καταβάλουν σοβαρή προσπάθεια, εμφορούμενες από πνεύμα συνεργασίας, ώστε να εξευρεθεί μία συμβιβαστική λύση.»


Πηγή: DEUTSCHE WELL, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4909272,00.html

Σχόλια